Hlavní obsah

Český talent je k nezastavení. Sivák jde znovu do boje, řeší se velké zahraniční jméno

Za celé dva měsíce hned tři zápasy. Pětadvacetiletý český postojářský talent Václav Sivák se k velkému překvapení již 16. listopadu na turnaji RFA 19 v Košicích znovu postaví do klece, kde bude útočit na prodloužení neporazitelnosti a také 32. profesionální vítězství. „Řešíme jedno velké zahraniční jméno. Pokud to dopadne, tak už nikdo nikdy nemůže říct, že Vašek má proti sobě slabé soupeře,“ uvedl pro Sport.cz spoluzakladatel organizace RFA Boris Marhanský.

Foto: RFA

Václav Sivák (vlevo) v souboji s Lászlem Farkašem na turnaji RFA 18

Článek

Pětadvacetiletý tvrďák z Ostravy tak pokračuje v kvapíkovém tempu a od 26. září se na listopadovém turnaji v kleci ukáže již potřetí. Sivák si nejprve dokázal poradit s Bulharem Konstantinem Stojkovem, načež uplynulý víkend vyzrál i na maďarského šampiona Lászla Farkaše, kterého drtivě ukončil na rány do břicha. „Oba soupeře zdemoloval. Vašek byl dominantní a prosadil si svou hru,“ líčí Marhanský.

Kolem hvězdného Čecha bylo pořádně rušno před i po zápase. Den před turnajem nejprve nesplnil váhu a přišel o titul K-1 do 66 kg, který rázem nemohl získat ani v případě triumfu, a rovněž soupeři odevzdal značnou část výplaty. Sivák posléze šokoval i bezprostředně po úspěšném duelu, po němž se nezúčastnil vyhlášení vítěze a rovněž neposkytl rozhovor. Místo toho v emocích pláchl do šatny.

„Stávat by se to nemělo. Byla to jeho reakce na to, že lidi mu dávali negativní komentáře, že neudělal váhu, což se mu stalo poprvé v kariéře. Byl naštvaný, protože vyhrál, ale nemohl vyhrát pás,“ tvrdí Marhanský. „Vašek je svůj, poutá na sebe pozornost ať už v kleci, nebo mimo ni. Myslím si, že mu to jde dobře. A pokuta za tohle? To asi ne. Nebylo to nic vážného, i když bych byl rád, kdyby zůstal a udělal pozápasový rozhovor. Na druhou stranu kolem sebe udělal hype a všichni řeší, co se vlastně stalo,“ vidí i pozitiva slovenský šéf.

Sivák tak do akce znovu vyrazí již v polovině nadcházejícího měsíce, soupeř je ale zatím ve hvězdách. „Ani jsem s tím nepočítal. Myslel jsem, že ho u nás uvidíme až v únoru na turnaji v Ostravě, ale Vašek mi řekl, že se cítí dobře a potřebuje být v zápasovém tempu. Pro Košice řešíme jako soupeře velké zahraniční jméno, což by zároveň mohlo znamenat velkou prověrku. Kdyby to vyšlo, tak už nikdo nikdy nemůže říct, že Vašek má slabé soupeře,“ je přesvědčený Marhanský.

Jednat se bude znovu o zápas pod pravidly K-1. Velkým otazníkem je váhová kategorie, která se u pětadvacetiletého ranaře v posledních duelech měnila. Reagovat se patrně bude na Sivákův nedávný přešlap, kdy převážil hned o 2,4 kg. „Váha se ještě řeší kvůli soupeři, ale myslím si, že to bude někde kolem 69-70 kilo,“ odhaluje šéf RFA.

Foto: RFA

Václav Sivák (vpravo) je stále neporažen a má bilanci 31-0.

A byť se pro Siváka bude v RFA letos jednat o poslední duel, neboť listopadový galavečer je pro česko-slovenskou organizaci v tomto roce tím posledním, údajně je ve hře účast neporaženého postojáře na tradiční akci 30. prosince v pražské Lucerně. Zde by se například mohl znovu ukázat i Sivákův 45letý otec, který si premiéru v kleci odkroutil na zářijovém společném turnaji organizací RFA a IAF V Praze.

Pozornost se ovšem stáčí také na 15. únor příštího kalendářního roku, kdy se Sivák představí v rámci milionového zápasu v Ostravě, kde měl původně nastoupit v souboji s nedávno odsouzeným Tadeášem Růžičkou. Organizace RFA v nadcházejících dnech oznámí jméno náhradního soupeře.