Hlavní obsah

Češka Pudilová je v UFC nad propastí, hrozí jí další vyhazov. Projde pekelným shazováním

Klíčový duel vzhledem k budoucnosti v slavné bojové organizaci UFC má v dohledné době před sebou česká bojovnice Lucie Pudilová, která bude možný vyhazov odvracet již v sobotu 20. července na turnaji v Las Vegas. Příbramská rodačka padla dvakrát v řadě a před další bitvou balancuje nad možnou propastí předčasného konce v zámořské soutěži, z níž se poprvé pakovala již v roce 2020. „Ať už to bude jakkoli, tak bych chtěla předvést, co ve mně je,“ povídá pro Sport.cz jedna ze dvou českých ženských zástupkyň za oceánem, kterou navíc v nejbližších dnech čeká perné shazování.

Foto: Profimedia.cz

Česká bojovnice MMA Lucie Pudilová má v UFC před sebou klíčovou bitvu.

Článek

Třicetiletá Pudilová sice v UFC působí již od roku 2017, jenomže o tři roky později přišel kvůli neuspokojivým výsledkům předčasný konec a následný návrat na domácí bojovou scénu, z níž po sérii přesvědčivých triumfů vedla cestička zpět do zámoří. Češka je nyní v obdobné situaci. Na výhru čeká od poloviny roku 2022, případný nezdar proti Brazilce Luaně Carolinové by mohl znovu znamenat opětovného padáka.

Lucie, naposledy jste zápasila loni v listopadu, co se od té doby u vás změnilo?

Furt je něco nového (smích). Začala jsem trénovat v Polsku, mám od té doby za sebou i nějaké zápasy v grapplingu. Byla jsem celkem dost aktivní, byť jsem v UFC nezápasila. Držela jsem si tempo, ale zhruba dva měsíce před zápasem jsem přestala objíždět různé soutěže a jen trénuji.

Máte za sebou dvě porážky, je to náročné na psychiku?

Když jsem poprvé prohrála (zápas s Joselyne Edwardsovou), tak tam mě okradli, výsledek měl být naopak. Blízko to bylo i v posledním duelu, kde jsem to málem otočila, ale nakonec to nedopadlo. Dala jsem si proto chvíli čas, abych se z toho vzpamatovala. Snažím se všechno si užívat a nijak se nestresovat. Chci si to jít užít, ať už to bude, jak to bude. Bez žádného tlaku.

Příprava jinak šla podle představ?

Šla suprově, doufám, že se to udrží.

Soupeřka z Brazílie ale není žádné ořezávátko, je přes pět let v UFC a má dvě výhry v řadě (bilance 10-4).

Je to tak, ale nevím no… Já už jsem na tohle zvyklá. Když jsem se na ni koukala, tak to není nic, co by se nedalo. Je to ale blbé v tom, že ona má sebevědomí nahoře a já jsem po dvou prohrách. Pokud to ale tak má být, tak to tak bude. Kdybych se s UFC nějak handrkovala, tak dotáhnou někoho jednoduššího, ale to já nepotřebuji. Nepotřebuji, aby mi hledali někoho s prohrami. Nabídky neodmítám. Věřím, že to vyjde.

Myslíte si, že jste v situaci, kdy musíte bezpodmínečně zvítězit?

Pokud chci zůstat v UFC, tak zvítězit musím. Ale nedávám si to do hlavy, protože jsem dobře připravená. Pokud to tedy vyjde, tak super, pokud ne, tak se svět nezboří. Když tam předvedu, co umím, a nebudu pod tlakem, tak to bude jedině dobře. Jsem připravená a rozhodně mi není jedno, zda v UFC skončím. Jeden zápas mi vzali, druhý byl také dost smolný. Ať už to bude jakkoli, tak bych chtěla předvést, co ve mně je. Nijak se nestresuji, teď na to nemyslím. Chci jen předvést nejlepší zápas.

Máte velkou touhu zvítězit, viďte?

Věřím si. Přijdu tam ukázat, co umím. Buď to vyjde, nebo ne, to už neovlivním. Jdu si to užít. I proto si říkám, že pokud by to měl být můj poslední zápas v UFC, tak si to chci užít. Hodně jsem se nadřela, abych se tam dostala. Chci tam přijít a říct si, že jsem to zvládla. Nedostávat se do různých stresů, jen si to v klídku užít.

Proč měníte váhovou kategorii? Znovu přecházíte z bantamové divize (61 kg) do muší (56,7).

Je to tak. Sice jsem si nechtěla takhle zahrávat se zdravím, 61 mi vyhovovala, ale soupeřky jsou mimo, takže jsem musela jít dolů. Poslední soupeřka byla přehnaná, byl tam obrovský rozdíl ve váze. Teď jdu o váhu níž a doufám, že to přežiju (smích). Samozřejmě by se mi líbilo, aby se nastavilo něco, aby člověk nemusel tolik shazovat, protože to jsou brutální procesy, ale myslím si, že jsem teď na tom dobře. Doufám, že to nebude tak hrozné.

Kolik kilogramů vám momentálně chybí?

Myslím, že sedm, ale tolik lidi v MMA shazují běžně. Podlehla jsem tomu, protože nemohu bojovat s někým, kdo je o deset kilo větší. Je to pak znát. To, co člověk v sobě má, pak v kleci nemůže ukázat. Pokud je soupeřka evidentně těžší, tak je to náročné. Teď si budu hodně hlídat váhu, dopiluju techniku a pak zmírním tréninky, abych nebyla úplně vyšťavená. Doufám, že moje tělo všechno zvládne.

Kdy naposledy jste šla muší divizi?

Během posledního zápasu před vyhazovem, tedy v roce 2020. Už v ten moment mi bylo blbě. Když jsem šla do klece, tak se mi dokonce motala soupeřka. Teď už si myslím, že to zvládnu lépe, mám to lépe zmáknuté. Věřím, že to bude výrazně lepší.

Kolik kilogramů si necháte na den před vážením?

Prý by bylo dobré mít čtyři kila, takže zhruba tak. Když jsem byla poprvé v této váze, tak jsem si den před vážením nechala třeba sedm kilo, takže možná proto mi pak nebylo tak dobře. Tohle je ale běžné. Nějaké holky mají den před třeba o deset kilo navíc, a pak pro ně jede záchranka.

Převážila jste vůbec někdy?

Nikdy. Občas jsem cítila, že pokud bych šla tu 57, tak chcípnu, protože jsem byla fakt na dně, ale nikdy jsem nepřevážila. Prostě se řekne váha, a tu splním. Je ale pravda, že jsem občas na sebe při shazování měkká, teď mám v hlavě nastaveno, že budu tvrdší. Snažím se k tomu stavět odolněji, mám podle toho nastavenou váhu.

Mají to ženy při shazování horší?

Je tady problém, že u žen hrají roli hormony, tělo přibere a člověk neví jak. U chlapů je to furt stejné. Je ale zvláštní, že holky, co kolabovaly v 61, pak jdou 57. To mi hlava nebere.

Související témata: