Hlavní obsah

Těžké časy pro Čechy v UFC, valí se na ně kritika. Kolegové z klece přesto věří

Tři čeští bojovníci se v těchto dnech hlásí o pozornost v nejprestižnější bojové organizaci UFC, z níž v předchozích dnech pro změnu odešel David Dvořák a Uzbek přechodně žijící v Česku Machmud Muradov. Ideální to není ani z hlediska předvedených výkonů a následných výsledků, které v poslední době české barvy stály spíše porážky. Na této vlně je Lucie Pudilová, naposledy v titulové bitvě neuspěl ani Jiří Procházka. Triumf z posledního duelu naopak hýčká mladičká Tereza Bledá. Nabízí se otázka, zda má nějaké další tuzemské jméno šanci prorazit v nejslavnější bojové lize světa.

Foto: Mark J. Rebilas, Reuters

Zklamaný Jiří Procházka po porážce s Alexem Pereirou v UFC 303

Článek

Počítáme-li bojovníky narozené na českém území, tak těch se UFC historicky dočkala šesti, přičemž přesná polovina čeří vodami zámořské soutěže i v těchto dnech – Lucie Pudilová, Tereza Bledá a Jiří Procházka. V minulém týdnu se naopak pro rozvázání kontraktu rozhodl David Dvořák, který přitom v UFC působil přes čtyři roky a jako první Čech si připsal vítězný debut.

„Zklamaný nejsem vůbec. Cestu UFC jsem si užil, byl to můj velký sen, který jsem si splnil. Udělal jsem maximum pro to, abych vyhrával a dělal co nejlepší výsledky (tři výhry a tři porážky - pozn. red.) a výkony. Jen má představa byla trochu jiná než UFC. Z toho důvodu se naše cesty rozešly,“ hájil své rozhodnutí Dvořák.

Foto: Steve Marcus, ČTK/AP

Jiří Procházka je jedním ze tří českých zástupců v prestižní UFC, kde dosáhl i na titul šampiona polotěžké váhy.

Jenomže ani výkony ostatních krajanů v UFC nejsou v poslední době zrovna oslnivé. Zkušená Lucie Pudilová je před nadcházejícím duelem nad propastí třetí porážky, a tudíž případnému druhému vyhazovu z UFC. „Prostě tam přijdu ukázat, co umím. Buď to vyjde, nebo ne. To už neovlivním. Říkám si, že by to mohl být můj poslední zápas v UFC, tak si to chci užít. Nechci se kvůli tomu dostávat do nějakých stresů,“ povídá před bitvou (20. července) s Brazilkou Luanou Carolinovou.

Poslední česká radost v zámoří sice přišla v dubnu, kdy nejlepší domácí bojovník Jiří Procházka sestřelil Rakušana Aleksandara Rakiče, před více než týdnem ovšem tentýž muž znovu neuspěl v titulové bitvě se šampionem polotěžké divize Alexem Pereirou. „Jirka bude v UFC ještě dlouho, má ambici předvádět největší zápasy a vrátí se k titulu,“ je přesvědčený Dvořák.

V elitní lize nedávno skončil také Uzbek přechodně žijící v Česku Machmud Muradov, jehož skóre přitom nebylo vůbec špatné (4-2-1). Do zápasu po vítězství naopak v polovině srpna půjde dvaadvacetiletá Bledá, která poprvé zazářila loni v červnu. Kdo dál? Podívá se v dohledné době nějaké české jméno právě do vysněné UFC?

Foto: Undertaker Team

Z UFC se naopak v předchozích dnech pakoval David Dvořák.

V minulosti populární show Dana White's Contender Series, kde bojovníci bojují o kontrakty, neprošli Matěj Peňáz, Michal Martínek, a právě Tereza Bledá, která se však kontraktu záhy dočkala. „Teď mě někdo konkrétní nenapadá… Jsou tu ale kluci, kteří by mohli jít do Contenderu, jako Matěj Peňáz a další. Pak jsou tu ostatní, co se chytli v Oktagonu a KSW, kde si myslím, že jim je nejlépe, a proto tam jsou. Málokdo má UFC ambice. Samozřejmě bude super, když se tam kdokoli dostane, obzvlášť, pokud tam prorazí,“ přemítá Dvořák.

Nad konkrétním jménem marně přemýšlela také Pudilová. „Na Čechy koukám, ale úplně si při tom neříkám, že ten by mohl jít do UFC. Pokud přijde nabídka, tak pak se tam někdo může podívat,“ říká třicetiletá ranařka z Příbrami. „To, že odešli ostatní, je smutné, protože si myslím, že naráželi na dobrý level soupeřů. Tady v Česku bude pro ně těžké hledat vhodné soupeře, protože jsou na velké úrovni.“

Nutno ještě zmínit, že nabídka UFC nemusí být na první dobrou vždy zrovna atraktivní. V minulosti se o tom přesvědčili Patrik Kincl či Leo Brichta, kteří shodně tuto možnost smetli ze stolu. Nedávno se spekulovalo i nad účastí bojovníka Dominika Humburgera ve zmíněné show Dana White's Contender Series, z čehož nakonec důsledkem platného kontraktu v polské KSW sešlo.

Foto: Sportegy/Pláteník

Český talent Tagir Machmudov má do budoucna podle mnohých největší šanci na kontrakt s UFC.

„Řekl bych, že UFC teď má takovou generační obnovu. Spousta nových mladých prospektů a úroveň jde rapidně nahoru. V Česku určitě talenty máme, ale ještě na tuhle úroveň nedorostly. Doufám, že se v následujících letech vyloupne nějaký junior, co by mohl dostat kontrakt. Stačí se podívat jen na účast a úspěchy amatérské reprezentace MMA,“ tvrdí Vasil Ducár, boxer a bojovník MMA.

V tuto chvíli se největší šance dávají některým z talentovaných bojovníků. „Za pár let by to možná mohl být Tagir Machmudov,“ zmiňuje bijec Daniel Škvor českou hvězdičku, která má za sebou úspěšný debut mezi profesionály. „V tuto chvíli bych to viděl asi jen na Matěje Peňáze,“ doplňuje výčet o parťáka ze stejného gymu.

Zmíněný Machmudov má velké ambice, zatím se ale drží nohama pevně na zemi. „I já bych se tam mohl dostat, ale to až za dlouho. Teď chci bojovat v Evropě, pak si můžeme povídat o UFC,“ vysvětluje dvacetiletý talent původem z Dagestánu. „Napadá mě ještě Patrik Kutil nebo Venda Štěpán, který pokud bude pokračovat stejným tempem, tak by za tři čtyři roky mohl nabídku dostat,“ nadhazuje další jména.

A byť Machmudov v Česku nevyrůstal, přesto k němu má skvělý vztah. „Před několika lety o MMA málokdo věděl, dokonce to někteří nebrali ani jako sport. V UFC teď máme tři jména a už jen se tam dostat, něco znamená. Je to nejprestižnější liga, nejvíc na očích. Je potřeba říct, že úroveň v Česku neustále roste, vozí se medaile i u amatérů. To, že je čas proher a moc se nedaří, to se překousne a Česko se posune na vyšší úroveň a bude se zase vyhrávat,“ tvrdí juniorský mistr světa i Evropy, který rovněž největší šance na posun za oceán vidí u o sedm let staršího Peňáze.

Na přímý kontrakt pro některého z domácích bijců v tuto chvíli nevypadá, nejblíže k němu ovšem může mít právě Matěj Peňáz, který krátce před létem přišel o titulový zápas ve střední váze organizace Oktagon MMA, který mu mohl vytouženou smlouvu s UFC zajistit. O dalších krocích napoví až budoucnost.