Hlavní obsah

Čech proti německému kotli. 58 tisíc fanoušků? Bude to rámus, ví dobře šampion Kincl

Přesně za týden (12. října) čeká patrně nejtěžší zápas kariéry na českého šampiona domácí organizace Oktagon MMA Patrika Kincla. Na fotbalovém stadionu bundesligového Eintrachtu Frankfurt, kam by mělo dorazit zhruba 58 tisíc fanoušků, nastoupí na turnaji Oktagon 63 před bouřlivý kotel místních fanoušků. „Nevím, co si mám pod tím představit,“ říká Kincl v rozhovoru pro Sport.cz. V duelu obrovské akce sice bude proti tamnímu Kerimu Engizekovi platit za velkého favorita, s nepřátelskou diváckou kulisou v zádech se to ale může hodně rychle změnit.

Foto: Oktagon MMA

Šampion organizace Oktagon MMA ve střední váze Patrik Kincl. Archivní foto

Článek

Galavečer ve Frankfurtu je tak trochu přizpůsoben zdejším podmínkám i bojovníkům, což se netýká jediného českého muže na kartě - Patrika Kincla. Právě bijec z Hradce Králové bude součástí patrně největší MMA akce v historii, neboť se očekává, že na stadion dorazí zhruba 58 tisíc fanoušků. Došlo by tak k překonání sedm let starého rekordu polské organizace KSW - 57 776 diváků.

Zápas se blíží, jaké máte v sobě emoce?

Pocity jsou aktuálně takové, že to úplně neřeším i kvůli tomu, že dolaďuji přípravu a váhu. Priority jsou teď trochu jinde. Jasně, občas se s týmem o tom bavíme, ale konkrétní pocity z takto velké akce přijdou až na místě. Je to stejné, jako když jsem se šel podívat na Eden, kde jsem sice nezápasil, ale i předtím mě to do té doby nechávalo chladným, než jsem vstoupil na plochu a řekl: wau. Tady to bude ještě dvakrát takové.

Dá se na to v hlavě nějak připravit?

Dá se pracovat s nějakou vizualizací, ale já vzhledem k tomu, že nejsem nijak velký fanoušek fotbalu, tak jsem nikdy nebyl na tak velkém stadionu. Nevím, co si mám představit. Oukej, byl jsem v Hradci na vyprodaném stadionu, ale tohle bude několikrát takové. Bude tam velký rámus. Jsem sice schopen se zavřít do tunelu, ale musím se připravit na to, jak diváci budou ovlivňovat zápas.

Pokračujte.

Jelikož to bude co-main event (hlavní předzápas), tak lidé budou rozfandění. Věřím, že pokud přijde jakákoli dobrá technika, takedown, tak se to najednou zvedne. Cokoli přijde, přinese emoce a zápasníky to bude hnát dopředu. Jsou tu dva pohledy. Když něco trefím já, nahulím ho, tak vznikne brajgl. To, jak mě to požene dopředu, tak se může stát, že člověk přestane dýchat a bude soustředí se na to, aby to kvůli lidem dotáhl. Soupeř to může přežít a mě to dožene. Můžu kvůli tomu vypustit celou nádrž.

A ten druhý pohled?

Pokud Kerim něco trefí a nemusí to být přitom nic čistého, co by mě nijak extra trefilo či ohrozilo, tak ho to nastartuje. Musím se soustředit na perfektní obranu.

Už jste někdy bojoval až na takto nepřátelském území?

Mám s tím zkušenosti. Například v Moskvě proti domácímu miláčkovi, to stejné v Polsku či Portugalsku. Nikde to nebylo vyloženě moje prostředí.

Vaší přípravu údajně lehce ovlivnily i zdravotní problémy. Byl jste ve stavu, kdy jste přemýšlel, že zápas odpískáte?

Když už jsem do přípravy vstupoval, tak mi bylo jasné, že pokud nebude něco utrženého anebo mi nebude viset noha do vlásku, tak že sakra musím do zápasu tentokrát už nastoupit. Snažil jsem se dělat maximum pro to, aby se žádné ostré zranění nestalo, byť se těm drobným člověk nevyhne. U jednoho případu jsem to na vteřinu v hlavě měl, ale spíš jsem to překlopil tak, jak to udělám, abych mohl zápasit. Měl jsem čas na hojení, bylo to hned pryč. Věděl jsem, že s tím, co mě potkalo, se dá v pohodě odzápasit. Jediné, co mi to zkomplikovalo, byla cesta na zahraniční kempy. Jet tam ale zraněný není úplně moudrý nápad. Mohlo by se to ještě zhoršit.

Kam jste chtěl vyrazit?

Přes Artnox management jsem chtěl polský kemp a objet víc míst. Třeba na týden, vrátit se a doladit chyby. Pak znovu vyjet. Ve vzduchu byla Varšava, Lodž, Wroclaw. Chtěl jsem za aktuálním šampionem KSW do Lodže, pak do Varšavy, kde trénuje Jan Blachowicz.

Zápas má i náhradního soupeře, Angličana Micka Stantona, pro případ, že by se jeden z vás zranil. O něm jste se ale údajně dozvěděl až ze sociálních sítí. Co jste si v tu chvíli říkal?

Že je to zajímavé (smích). Asi to ale vybočuje i s tím, že jsem jediný Čech na kartě a turnaj se směřuje víc na německé publikum a jde naproti místním borcům. Beru to tak, jak to je. Jako kdybych jel zápasit zpátky do Moskvy. Žádnou těžkou hlavu si z toho nedělám. Když jsem se to dozvěděl, tak tam stejně nebylo moc času přidávat nějaký gameplan a připravovat se na náhradního soupeře. Jedině tak vytáhnout Bibli. Zatím to vypadá, že náhradního soupeře čekat nemusím.

Není ale zrovna obvyklé, aby byl do role náhradníka zvolen až devátý nejlepší muž žebříčku.

To je spíš otázka na Oktagon, já u jednání nebyl. Teoreticky mohli všichni před ním odmítnout, těžko říct… Já jsem se to dozvěděl ze sociálních sítí, takže nevím, proč se zvolil zrovna on. Neřešil jsem to. Počítám s tím, že na něj ani nedojde.

Nedávno jste přitom s Oktagonem podepsal novou smlouvu. Klape vše tak, jak jste si při podpisu řekli?

Jasně, tohle byl menší zádrhel, nedělám z toho žádné velké drama. Jen jsem to zmínil a ve finále z toho nemám těžkou hlavu. Turnaj je ve Frankfurtu, lehce mimo zájem médií i extra českých fanoušků. Z hlediska PPV (placené přenosy) to může udělat rekord, ale že by se tam hnala nějaká velká horda českých fanoušků, to úplně ne. Tak to je. Nejsem z toho kyselý.

Budete to s Oktagonem nějak řešit?

Až se potkám s Ondrou (Novotným), tak si to vyřešíme osobně. Je to poprvé, co se něco takového stalo. Do této doby jsem náhradního soupeře vždycky věděl a chápu, že by Oktagon potřeboval asi maličko víc lidí, kteří by se starali o tyto detaily, protože je mi jasné, že kolem Frankfurtu musí být hromada práce a může se zapomenout.