Hlavní obsah

Bouře v MMA neutichá, Čech vyhlíží útěk. Emoce bublají, zní z tábora

Sága, kterou domácí bojová scéna jen tak nepamatuje. Během několika dnů totiž došlo k totálnímu rozpadu bitvy turnaje Oktagon 58 na fotbalovém stadionu v pražském Edenu (8. červen), kde se proti sobě měli postavit úřadující šampion Patrik Kincl a vyzyvatel Matěj Peňáz. A byť to po Kinclově zranění vypadalo na náhradní bitvu Peňáze s Čepem, přesto fanoušci znovu smutnili. Nepochopení všech stran, zmatek a následné slovní výstupy nakonec zapříčinily další krutý scénář – Čech chce po rozepřích z Oktagonu zcela odejít. „Věřím, že až opadnou emoce, dojde ke společné řeči,“ nabízí názor André Reinders, Peňázův trenér.

Foto: Oktagon MMA

Matěj Peňáz (vpravo) v souboji s Matthewem Bonnerem. Ilustrační foto.

Článek

Bouře ve světě tuzemského MMA stále neutichá. Chystaný česko-slovenský střet mezi Peňázem a Čepem sice nebyl daleko od realizace, vše ale pohřbily zmatky v komunikaci o konkrétní podobě zápasu (počet kol a boj o titul). A jelikož všechny strany následně nabídly svoji verzi, jak to celé mělo být, vše vyústilo v Peňázovu zlobu a touhu zamířit do jiné organizace, byť má s domácím gigantem nadále platný kontrakt. Rozhořčenost neskrývají ani fanoušci, kteří ani na pátý pokus neuvidí řežbu dvou elitních postojářů. O rozpadu bitvy promluvil trenér českého bojovníka André Reinders.

Můžete potvrdit, že Peňáz je skutečně mimo hru pro turnaj Oktagon 58?

Je to tak. Ta situace se za mě zbytečně vyhrotila, protože Matěj chtěl jít o prozatímní titul, což by se nakonec uskutečnilo, jenomže v průběhu posledních dnů se stalo hrozně moc věcí, které si Matěj vzal hodně osobně. Výsledkem je, že nechce pro Oktagon zápasit. I proto k zápasu bohužel nedojde.

Kde byla hlavní chyba?

Na začátku se stala chyba v komunikaci, kdy jsme od managementu měli informaci, že náhradníkem bude Vlasto Čepo. Už se k nám ale nedostalo, že v tom případě to nebude o titul.

Oktagon ale dával na sociální sítě příspěvek, v němž stálo, že případný zápas Peňáze proti Čepovi nebude titulový.

O Vlastovi jako náhradníkovi jsme se dozvěděli asi týden před oficiálním oznámením. Když Oktagon zveřejnil na sociálních sítích tento příspěvek, tak jsme to nijak dál nestudovali. Nerozklikávali jsme to, protože to pro nás byla známá informace. Ani by mě nenapadlo, že by to bylo nějak dál specifikované. Vlasta jsme brali jako náhradníka pro titulový zápas.

Snažil jste se Matěje přesvědčit, aby šel do klasického zápasu bez možnosti bojovat o titul?

V době, kdy nebyl ochotný nikdo jiný jít o titulový zápas, protože se řešili i jiní soupeři a odmítl to i Vlasto, tak jsem Matějovi řekl, ať si to dá na tři kola, ale s podmínkou, že další jeho zápas bude s Patrikem Kinclem o titul.

Komunikovali jste spolu?

Jasně, celou dobu. Matějovi jsem dával svůj pohled. Říkal jsem mu, že chápu jeho rozhořčení, protože pro nás oba bylo překvapení, že zápas nebude o titul a na pět kol. Ondra Novotný nakonec uznal, že dává smysl, aby zápas byl o prozatímní titul, ale tuhle variantu následně odmítl Vlasto Čepo, byť se musel připravovat na variantu, že by šel s Kinclem rovněž na pět kol. Z jeho strany to moc nechápu. V tu dobu by se tento zápas ještě asi mohl uskutečnit, ale pak se zveřejnila zpráva o tom, že k němu nedojde. Každý poté zveřejnil svůj úhel pohledu. Mám na mysli Oktagon, Ondru Novotného, Vlasta Čepa i Matěje Peňáze. A řešit tyhle spory přes sociální sítě není nikdy úplně dobrá varianta. Vyhrotilo se to natolik, že Matěj si některé věci řečené z úst Ondry Novotného vzal hodně osobně a bral to tak, že ho promotér potopil. Rozhodl se, že toho nechce být součástí a zápasit pro Oktagon.

Zmiňujete potenciální soupeře, kteří byli ve hře, ale zápas s Peňázem odmítli. Můžete prozradit jména?

Nevím, co Oktagon přesně oznamoval, ale byla tam nějaká z Oktagonu známá jména a do toho oslovili prý i nějaké velké zahraniční jméno.

Situace se během pondělí úplně obrátila a Peňáz chce s Oktagonem rozvázat platný kontrakt. Je to reálná možnost?

Přiznám se, že nevím detaily smlouvy, což řeší jeho manažer, ale Matěj má čerstvě podepsaný dlouhodobý kontrakt. Teď nedokážu říct, jak s tím naložit dál, ale osobně si myslím, že lepší varianta by patrně byla, aby všechny strany potlačily emoce a uvažovaly víc konstruktivně a racionálně. Na druhou stranu chápu Matěje, že je z tohoto jednání rozhořčený a má v tom emoce. Tímhle sportem žije, a pokud má pocit, že někdo shazuje jeho práci, tak to nenese dobře.

Jak to podle vás dopadne?

Věřím, že až opadnou emoce, dojde ke společné řeči. Ještě dnes (v pondělí) jsem se snažil zprostředkovat hovor Ondry s Matějem, zavolali si přesto všechno znovu a některé věci, které byly vůči sobě vyřčené, si vyříkali. Ale Matěj byl už v tu dobu rozhodnutý a ve finále to nic nezměnilo. Nedokážu říct, jak to dopadne, záleží to na Ondrovi, zda ho nechá jít, a Matějovi, jestli si to společně vyříkají. Já jsem vždycky člověk, co se snaží postupovat pozitivně a věřím v dohodu a smírné řešení, k čemuž by po opadnutí emocí mohlo dojít. Je ale fakt, že z obou stran padly věci, které patrně padnout nemusely.

Pokud by Peňáz skončil v Oktagonu, je dalším krokem konkurenční KSW, kterou sám zmiňoval?

Nedá se to teď říct, nevidím Matějovi do hlavy. Svým způsobem ho chápu, byť bych mu doporučoval jinou cestu.

Fanoušci se ve velké míře ohrazují právě proti české straně, co tomu říkáte?

Je to půl na půl. Je tu spousta lidí, co ho chápou, pak jsou tu další, kteří jsou proti Matějovi, což tu bude vždycky. Svým způsobem se dá pochopit každá z těchto stran a já naprosto chápu Matěje, že byl naštvaný a bojoval o to, aby se bojovalo o titul.

Oktagon 58: Vémola vs. Végh

V sobotu 8. června 2024 se na fotbalovém stadionu v pražském Edenu bude konat „Odveta století“ mezi Karlosem VémolouAttilou Véghem. Dvě legendy českého a slovenského MMA se spolu podruhé utkají o titul šampiona polotěžké váhy organizace Oktagon.