Hlavní obsah

Bouře utichla. Bijec Peňáz zůstává v Oktagonu. Je to byznys, říká

Když v květnu vypukly nečekané rozbroje v organizaci Oktagon MMA, figuroval v hlavní roli také bijec Matěj Peňáz, který dokonce hrozil odchodem. Navzdory platnému kontraktu mu to sice nevyšlo, nyní ale sám pochopil, že po bouři bylo důležité uklidnit emoce. „S Oktagonem mám smlouvu a dohodu. Domluvili jsme se tak, že to budu dál plnit. Budeme spolupracovat,“ potvrzuje Peňáz v rozhovoru pro Sport.cz a poodkrývá, kdy by se znovu mohl ukázat fanouškům v kleci.

Foto: Oktagon MMA

Bojovník organizace Oktagon MMA Matěj Peňáz

Článek

Peňázovo setrvání v Oktagonu potvrdil v předchozích dnech i spolumajitel organizace Ondřej Novotný. „Potkali jsme se a probírali jsme budoucnost. Shodli jsme se na tom, že asi nemá cenu řešit, kdo co řekl a kdo co udělal špatně, ale důležité je, co bude. Mám s Oktagonem smlouvu a dohodu. Domluvili jsme se tak, že kontrakt budu dál plnit. Řekli jsme si, co od naší spolupráce dál očekáváme. Není to nic osobního, ale je to práce a byznys,“ ví dobře Peňáz.

Na konci května, jen pár týdnů před očekávaným zážitkem v podobě boje na fotbalovém stadionu v Edenu, kde se měl Peňáz původně v titulové bitvě postavit šampionovi Patriku Kinclovi, ale kvůli zranění vstoupil do hry náhradník Vlasto Čepo, přitom hrozil odchodem. Došlo k neshodám v komunikaci o podmínkách náhradního zápasu.

„Na rozvázání smlouvy jsem se ptal, což bylo řečeno i veřejně, že Oktagon se mnou kontrakt rozvázat nehodlá a chce pokračovat ve spolupráci,“ odhaluje současná pětka žebříčku střední divize. V největší domácí organizaci tedy bude pokračovat, k dalšímu zápasu by mělo dojít ještě letos. „Řešili jsme to spolu, mělo by to být do konce roku. Ještě jsem řešil nějaké své zdravotní problémy, ale věřím tomu, že do konce roku budu ready a zápasit normálně pod hlavičkou Oktagonu,“ ujišťuje.

V jeho divizi se na další titulovou bitvu logicky čekalo. Současný vládce Kincl nakonec 12. října narazí na Němce Kerima Engizeka, který bude mít v zádech obrovskou podporu fanoušků. Na stadion Eintrachtu Frankfurt by mohlo dorazit až 60 tisíc fanoušků. „Je to solidní matchup, má své kvality. Patrik je v minulosti ukázal, takže proč ne. Ať vyhraje ten lepší,“ volí jasná slova český ranař, načež přece jenom zvážní.

„Tak trochu jsem to předpokládal, ale vadila mi některá vyjádření, že si já nezasloužím jít o titul, když jsem neporazil nikoho z nejlepší pětky, ale měl jsem devět výher v Oktagonu. Kerim nezápasil nikdy s nikým žebříčku, má dva zápasy. Ale jen jsem chtěl připomenout, že někteří lidé říkali, že nemám nárok na to zápasit o titul. Přitom pro Kerima je to v pohodě,“ podivuje se sedmadvacetiletý bývalý kickboxer.

Foto: Oktagon MMA

Matěj Peňáz v souboji s Angličanem Matthewem Bonnerem.

Sám se v tuto chvíli dostává do nejistoty. Případná další titulová šance je zatím v nedohlednu. „Neřeším to, ale chci být aktivní zápasník a uvidíme, jak se bude situace dál vyvíjet. Pokud titulová šance přijde, tak ať, ale netlačím na to. Jsem s tím v míru. Soustředím se, abych podával jen dobré výkony, držel si zdraví a zápasil jen sám pro sebe. Abych byl lepší verze sebe sama,“ povídá Peňáz.

Nad jeho dalším soupeřem se zatím vedou debaty. Hned jedno místečko v pozadí přesto číhá dlouholetý rival Čepo, který musel kvůli zranění nedávno odpískat svůj zápas. „Viděl jsem jen to, že zrušil zápas s Rakušanem (Erhan Kartal), ale nevím, jaké má zranění a jak je to vážné. Náš společný zápas se teď nediskutoval a asi není teď ani na místě,“ uzavírá.