Hlavní obsah

Bojové sporty se loučí s obrem. Zemřel muž, jenž psal historii UFC

Smutná zpráva před několika dny přišla ze Spojených států, za nejasných příčin ve věku pouhých 56 let totiž zemřel bývalý bojovník Teila Tuli. Že ho neznáte? Obrovitý Havajan se před více než třiceti lety zapsal do historie bojových sportů tím, že jako první bojovník vstoupil do klece slavné organizace UFC. Pro amerického herce se tehdy jednalo o první a poslední zápas pod pravidly MMA.

Foto: Profimedia.cz

Obrovitý Teila Tuli na archivním snímku.

Článek

Při pohledu na Tuliho figuru byste těžko odhadovali, že se někdy mohl postavit do bojiště populární bojové ligy UFC. V roce 1993, kdy se konal premiérový galavečer zámořské soutěže, se ale jednalo pouze o šestadvacetivteřinovou šichtu, která skončila fiaskem proti Gerardu Gordeauovi. Havajan, který v zápase reprezentoval sumó a nizozemský soupeř pro změnu karate, po výpadu vpřed ztratil rovnováhu a po pádu na zem inkasoval drtivý kop přímo do hlavy. Hotovo.

Vůbec první duel v historii UFC skončil hned třemi vyraženými zuby. Jeden údajně přeletěl až do hlediště, dva další se soupeři zasekly v noze. Syrový střet navíc nabídl souboj dvou odlišných postav. Zatímco Tuli v době zápasu disponoval 180 kilogramy, Gordeau vážil 98 kilo. Bojovníci se přesto po krátké řežbě nesmazatelně zapsali do historie MMA, byť Tuliho štace v MMA světě následně skončila. Dost možná ani sám nevěděl, čemu se tehdy vlastně upsal.

Náhlá smrt 56letého obrovitého Havajana zasáhla svět bojových sportů, o smutné zprávě jako první informoval portál KITV's Island News. „Jsem zničený. Mám zlomené srdce. Podrobné pocity zveřejním později. Teď je to prostě příliš těžké,“ sdílel dojemnou zprávu jeden z jeho blízkých přátel na sociálních sítích.

Tulimu se přitom dařilo i coby herci ve více než 170 epizodách kriminálního seriálu Hawaii Five-0, kde působil deset let, a také v sedmi epizodách seriálu Magnum P.I. Vzhledem k jeho zavalité postavě není překvapením, že působil také v japonském tradičním sportu sumó, kde se stal prvním zahraničním zápasníkem, který kdy vyhrál turnaj ve třetí nejvyšší divizi. O dva roky později však musel kvůli problémům s koleny ukončit kariéru.

Související témata: