Hlavní obsah

Bojoval s McGregorem, teď se řítí na nepřátelskou půdu. Slovák živí šanci na titul

Spanilý nájezd směrem do německého Oberhausenu už v nejbližších desítkách hodin zažije slovenská legenda MMA Ivan Buchinger, který se na sobotním turnaji Oktagon 60 představí rovnou v hlavním zápase. „Bude to jeden z nejtěžších zápasů v kariéře,“ uvědomuje si někdejší soupeř slavného Conora McGregora, který bude zápolit na nepřátelské půdě. Narazí totiž na Němce Lom-Aliho Eskieva, jehož případný skalp může vousáče původem z Gabčíkova vystřelit zpět za titulovou šancí.

Ivane, jsi legenda, ale stojíš mi v cestě, vzkazuje Buchingerovi německý protivník s čečenskými kořenyVideo: OKTAGON MMA

Článek

Na Slovensku byste těžko hledali natolik kvalitního zápasníka, kterým je již osmatřicetiletý Ivan Buchinger, bývalý šampion populární britské organizace Cage Warriors či domácího Oktagonu. Na bojovníka poněkud vyšší věk ho sice staví před poslední roky aktivní kariéry, jenomže na předváděných výkonech to není takřka znát. Pouhé dvě porážky za poslední dva roky mu nyní doručily jeden z nejtěžších zápasů v kariéře.

Na opačnou stranu bojiště se postaví novic v řadách Oktagonu Němec Lom-Ali Eskiev, který tři roky bojoval v polské KSW a rovněž má za sebou pěkný výčet zápasů v Rusku, kde se narodil. „Jsem moc hrdý na to, odkud pocházím. Myslím, že máme moc hezkou a jedinečnou kulturu. Sice jsem zažil válku a pak jsme prožívali těžké časy, ale celkově bych řekl, že jsem měl šťastné dětství. Dřív neměl nikdo lehký život, zejména v Rusku to bylo nahoru a dolů,“ líčí své zážitky v pořadu Na Dohled.

Dnes již dvaatřicetiletý reprezentant Německa na dětství v chudobě nerad vzpomíná. On sám ale sobě dokázal, že se z nuly může stát hrdinou. „Pracoval jsem na stavbě, na skladě, v dopravě, dělal jsem toho hodně. Bydlel jsem v hrozném bytě, s kolegou, v takové díře. Začátky kariéry nebyly jednoduché,“ říká se slzami v očích jedna z největších německých nadějí. Bilanci má 21-7-1.

Střet Buchingera s Eskievem bude hlavní ozdobou blížícího se turnaje Oktagon 60 v Oberhausenu, vítěz duelu by se výrazně přiblížil titulové šanci. To platí především pro prvně jmenovaného. „Pokud ho porazím, tak bych musel znovu zápasit o pás. Teď je sice Rony (Paradeiser) šampion a řekl jsem, že s ním nechci už nikdy zápasit, ale nechci to nechat tak, že mě porazil,“ usmívá se Buchinger, který se v minulosti postavil i tváří v tvář legendárnímu Conoru McGregorovi. Tehdy ale neuspěl.

Oba rivalové se znají, v kleci ale půjdou proti sobě poprvé. „Znám ho hodně dlouho, chodil k nám do gymu, když jsem zápasil v Německu. Vím, že je velmi komplexní a má v rukách granáty,“ poukazuje na soupeřovy přednosti Buchinger. „Dodám jeden z největších zápasů v Německu. Jsem přesvědčen, že vyhraju. Žádné buď, anebo. Bez ohledu na to, jakou budu mít formu, bez ohledu na to, co a jak. Věřím, že přišel můj čas,“ povídá nebojácně Eskiev, který se v polské organizaci probojoval až k titulové bitvě.

Zatímco Buchinger v současné době okupuje čtvrtou pozici žebříčku lehké váhy, Eskiev na zařazení mezi smečku hladových rivalů čeká. Stane se tak právě po sobotní řežbě v Oberhausenu. „Je to opravdu výjimečně, že budu opět bojovat v Německu. Určitě si to užiju, ve své kariéře jsem lidi svými zápasy nikdy nezklamal. Vždycky to byly spektakulární souboje,“ vrací se v čase hvězdný Němec.

Na galavečeru Oktagon 60 se představí také Matouš Kohout, který narazí na německého snipera Niklase Stolzeho. Válku strojů na KO nabídne německo-slovenský střet Jamieho Cordera a Milana Ďatelinky. Český nájezdník Jakub Bahník pro změnu vyzkouší síly proti evropské špičce Mohamedu Grabinskému.

Související témata: