Hlavní obsah

Bijec Dvořák stále bez angažmá. Čekal jsem nabídku od každé organizace, přiznává

Když na začátku července nečekaně skončil v prestižní bojové organizaci UFC, čekalo se, že se o služby českého bojovníka Davida Dvořáka poperou další přední organizace. O dva měsíce později se ovšem situace nijak nezměnila, a tak rodák z Hořic stále marně čeká na nového chlebodárce. „Mám toho za sebou tolik, že půjdeme jen do toho, co nám bude opravdu dávat smysl,“ povídá dvaatřicetiletý zástupce muší divize pro Sport.cz a zmiňuje, s jakými organizacemi jedná a jak se staví k nedávnému vyjádření Ondřeje Novotného, spoluzakladatele Oktagonu.

Foto: Undertaker Team

Český bojovník David Dvořák po konci v UFC stále hledá angažmá.

Článek

Naposledy jsme spolu mluvili krátce po vašem konci v UFC, jak se daří hledání nového angažmá?

Jedna z hlavních věcí, kterou řeším, je listopadový zápas na MBC boxing v Hradci Králové, kde bych si mohl střihnout profesionální debut v čistém boxu. Zároveň se vedou jednání s KSW, Oktagonem a Bare Knucklem (zápasy bez rukavic). Čekáme, až nám dorazí nějaké podmínky, a podle toho se posuneme dál. Bohužel se to trochu natáhlo, komunikace jsou malinko delší, byť sám šéf KSW řekl, že o mě mají zájem. Měl jsem i nabídky i z Ruska a dalších organizací, to jsme ale zavrhnuli ze spousty důvodů. Nabízeli mi zápas i kluci z PML, ale tam jsem měl rovněž zájem jen o box, což oni nedělají. Třeba se do budoucna domluvíme.

Aktuálně se tedy nedá určit, která organizace má k vám nejblíže?

To ještě ne. Čekám na podmínky, takže bohužel ne. Co se ale s určitostí dá říct, to je to, že bych chtěl ten zápas v boxu. Mělo by to dopadnout, ale pokud by se mi to krylo s něčím, co by bylo důležitější, tak by to nebylo možné, ale věřím, že se nic takového nestane. Pokud do toho skočí nějaký velký MMA zápas, tak bych to ale musel odložit.

Tušil jste, že budete čekat tak dlouho?

Jsem rád za jakoukoli nabídku a vážím si toho. Sám se divím tomu, že mě neoslovilo třeba RFA a další, protože jsem myslel, že dostanu nabídku od každého, kdo tady je, ale asi se mě báli oslovit nebo nevím. Teď musíme počkat, jak to dopadne.

Do kdy byste chtěl mít jasno?

Po pravdě jsem chtěl mít do začátku září jasno, ale trvá to o něco déle. Já na to ale vyloženě nespěchám. Pokud si dám teď v listopadu zápas v boxu, tak věřím, že další takový domluvím na prosinec. Budu v zápasovém tempu, a jakmile se pak dohodneme na nějakých podmínkách v MMA, tak nastoupím. Teď nejsme ve fázi, že bychom potřebovali za každou cenu spěchat. Už toho mám za sebou tolik, že půjdeme jen do toho, co nám bude opravdu dávat smysl. Zrovna na tohle je Patrik Kincl (manažer) dobrej.

Zmiňoval jste KSW, která ale nemá muší divizi.

Nemá, ale na druhou stranu má český trh, kam v posledních letech expandují. I proto si myslím, že jsem pro ně velice zajímavý zápasník. Sehnat nějaké soupeře nemusí být velký problém.

Nepřemýšlel jste někdy, že byste šel o divizi výš?

Po pravdě ne. Jsou tu i další organizace, jako třeba Oktagon, které mají muší divizi. Je tu hodně dobrých zápasníků, se kterými bych si klidně zápas dal. Je tu ONE FC či Bare Knuckle, i proto měnit divizi nemá smysl. Pokud by ale všechny organizace zrušily muší váhu a nikdo ji nedělal, tak by mi asi nic jiného nezbylo.

Stále ve svých podmínkách trváte na tom, že chcete smlouvu, která vám umožní zápasit i v jiné organizaci podle pravidel boxu?

Určitě. Když vidím, že kluci v jiných organizacích si jdou střihnout zápas v boxu či thajském boxu, tak bych to určitě chtěl. Byla by škoda, pokud bych měl čas a organizace by pro mě neměla zápas, si nejít zaboxovat jinam. Nemám ambice skákat k někomu jinému do MMA, ale myslím si, že právě box by mohl být v pohodě. Nevidím to jako konkurenci pro MMA. Na tomhle si trvám.

Důležité jsou i finance. Sdělil jste, jaké máte představy?

Představy mám, ale nikdy jsem neříkal žádnou částku, kterou bych chtěl. Spousta lidí říká, že jsem se zbláznil kvůli tomu, kolik chci peněz, je to ale úplně vytržené z kontextu. Dělal jsem rozhovor a někdo mi říkal, že jsem nastupoval (v UFC) za tolik a tolik a otázka zněla, jestli si myslím, že mám takovou hodnotu. Logicky každý řekne, že ano… Tu hodnotu určitě mám a jsou hranice, pod které člověk jít nemůže. Ten sport mám rád, ale pokud riskuji své zdraví a dělám to patnáct let nonstop bez pauz, tak si myslím, že to musí být nějakým způsobem ohodnocené. I vzhledem k tomu, co mám za sebou a jak jsem furt někde zvaný do studií nebo na rozhovory. Oukej, možná nejsem tak profláklý instagramem a podobně, ale málokoho si takhle často zvou jako specialistu do studií. Musí to být adekvátně zaplaceno. Pokud by mě někdo tak nezaplatil, tak si radši udělám někde nějaký zápas pro radost. Teď už totiž vím, že mám rozjeté i jiné projekty, a i kdybych do klece už nevstoupil, což se samozřejmě nestane, tak bych sebe i svou rodinu úplně v pohodě uživil.

V tomto smyslu se vyjadřoval i Ondřej Novotný, spoluzakladatel Oktagonu, který řekl, že si nemyslí, že vám někdo za zápas dá dva miliony. Zaregistroval jste to?

Nevím, jak k téhle částce někdo přišel, ale kdybych sečetl to, co jsem měl v UFC v čistém i s bonusy, které tam jsou, tak by to nikdy nedalo dva miliony korun. Ale samozřejmě za sto tisíc tady nikomu šaška dělat nebudu. Leda, že by tam bylo něco, co by mě fakt lákalo. Za ostrý MMA zápas ale sto tisíc to opravdu ne.

Nedávno vás na sociálních sítích pošťuchoval Jonas Magard, bojovník Oktagonu. To by vás nelákalo?

Ten člověk se zbláznil, psal jsem mu, že je šílenej. On mě vyzve k zápasu, ale nemohl pochopit, že jsem jiná váhovka a ani nejsem v té organizaci. Pokud se mnou chce zápas, tak nemám problém, ale ať zhubne. Pokud chceš zápas, tak zhubni, domluv se s promotéry a nemusíš kvůli tomu otravovat mě. Opačně to nedává smysl. Jeho peníze ani zápas s ním k ničemu nepotřebuji. Vzhledem k tomu, že jsem zápasil s borci top světové úrovně, tak proč bych měl bojovat s nějakým Magardem, kterého tu znají jen lidi v Čechách a na světové scéně úplně ne.