Hlavní obsah

Fury zpochybnil porážku: Jedno z nejhloupějších rozhodnutí v historii boxu

V jedné z největších boxerských bitev historie prohrál, ale jako poražený se rozhodně necítí. I proto britský boxerský kolos Tyson Fury označil těsný bodový nezdar v bitvě o všechny mistrovské tituly v těžké váze proti Ukrajinci Oleksandru Usykovi za jedno z nejhloupějších rozhodnutí v historii boxu. „Vyhrál jsem většinu kol,“ krčil rameny. Hrdina noci Usyk naopak bezprostředně po duelu zamířil do nemocnice, bylo totiž podezření na zlomeninu čelisti.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Tyson Fury (vlevo) v souboji proti Oleksandru Usykovi

Článek
Fotogalerie

Jednotnost byste hledali horko těžko. Tím spíš, že nedošlo ke shodě ani u trojice bodových rozhodčích, kteří nakonec v poměru 2:1 označili za vítěze právě Usyka. „Věřím, že jsem zápas vyhrál. Bylo to jedno z těch hloupějších rozhodnutí v boxu. Oba jsme předvedli dobrý zápas a to nejlepší, co jsme mohli. Jeho země je ve válce, takže lidé stojí na straně země ve válce. Ale nenechte se mýlit, podle mého názoru jsem ten zápas vyhrál,“ trápilo poraženého Brita, který padl poprvé v kariéře.

„Ale stalo se, ve finále to nezáleží na bojovnících, ale na rozhodčích. Jeden viděl vyhrát mě, dva ne. Tak už to je,“ rozpovídal se dále na tiskové konferenci, kde ukázal potlučený obličej. Ze všeho nejvíc zaujalo nateklé pravé oko. „Myslel jsem si, že jsem dominoval. Kdyby mi můj roh v posledním kole řekl, ať na to šlápnu, udělám to. Všichni si ale mysleli, že vedu,“ nechápal Fury, jenž přišel o pás organizace WBC.

Boxerský šlágr sledoval z první řady i legendární britský rohovník Lennox Lewis, před duelem poslední absolutní šampion z roku 1999. „Fury boxoval, jako by vyhrával. Žádný boxer ale nemůže dopředu říct, že zvítězil. Pokaždé, když je nějaké kolo těsné, měli byste se na něj dívat jako na prohru,“ říká uvědoměle.

Patrně rozhodlo deváté kolo, v němž dvoumetrový Brit nebyl daleko od pádu na zem. Zachránily ho až provazy a také zvonec ohlašující konec kola. „Nechápu, jak to mohl vydržet. Ukázal neuvěřitelnou odolnost, že se udržel na nohou. Fury přitom do té doby vypadal fantasticky, pak ale přišlo to deváté kolo,“ přemítal promotér Anthonyho Joshuy Eddie Hearn.

Také Alex Krassjuk, Usykův promotér, si stojí za tím, že jeho svěřenci bylo odepřeno vítězství na KO, které bylo skutečně blizoučko. „Věřím, že rozhodčí zachránil Tysona před knokautem a nás o něj naopak okradl,“ pokrčil rameny. „Mně je to jedno, důležité je, že jsme dokázali zvítězit. To, že to nakonec nedopadlo na KO, vůbec nevadí,“ odpověděl vedlesedící čerstvý absolutní šampion, jenž triumf věnoval rodné Ukrajině.

Usyk si v posledních měsících prošel náročným obdobím. Během příprav na zápas zmeškal narozeniny svých dětí, stejně tak narození své dcery. I proto na tiskové konferenci, na niž se dostavil až o několik hodin později kvůli vyšetření v nemocnici, kde byla odhalena zlomenina čelisti, ronil slzy. Vzpomněl si na svého otce, k němuž celý život vzhlíží.

„Je to pro mě těžké, protože mi moc chybí. Vím, že je tady se mnou a celou dobu na mě koukal. Tati, miluji tě,“ posteskl si ukrajinský hrdina, jenž o tatínka přišel v roce 2012 krátce po zisku zlata na Olympijských hrách v Londýně.

A byť po duelu ústně souhlasil s odvetou, což smlouva umožňuje, přesto si nyní chce dát pauzu. „Chybí mi rodina, kterou jsem dal kvůli tomuto souboji stranou. Teď se šťastný vrátím domů,“ přiblížil své plány. „Pojedu domů, dám si něco k jídlu a pití a pak si s Frankem Warrenem promluvíme o tom, co se stane v budoucnu,“ povídal Fury, který si navzdory porážce pohádkově vydělal. Dokonce víc než vítěz. „Neboxuji kvůli penězům, ale protože tenhle sport miluji. Za pár měsíců mi bude 36, věnuji se tomu odmalička.“

Výhra Usyka nad Furym se zapíše do historie jako jeden z největších boxerských momentů, po němž byl po pětadvaceti letech korunován nový absolutní vládce těžké váhy. Ukrajinec navíc prodloužil svou neporazitelnost, rovněž se stal prvním mužem, který vyzrál na britského titána.