Hlavní obsah

Fury mě zklamal, říká legendární český boxer. Britovi chyběla šťáva

Jeden tábor slavil, ten druhý pro změnu smutnil. Na stranu poraženého se po sobotním boxerském trháku zařadil i britský titán Tyson Fury, který ve sjednocující bitvě o všechny mistrovské tituly v těžké váze nakonec nestačil na pozdějšího absolutního šampiona, Ukrajince Oleksandara Usyka. „Bohužel mám pocit, že to bylo předem domluveno na odvetu,“ přemítá pro Sport.cz bývalý mistr světa ve veltrové váze Lukáš Konečný, který před zápasem výrazně favorizoval právě urostlého Brita.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Tyson Fury (vlevo) v souboji proti Oleksandru Usykovi.

Článek

Vysoce očekávaná řežba o pozici nejlepší těžké váhy současnosti a hlavní trhák sobotní noci bavily. Do haly v saúdskoarabském Rijádu se vměstnaly tisícovky nažhavených fanoušků, další miliony příznivců napínavou řežbu sledovaly u televizních obrazovek. „Byl to skvělý a těsný zápas,“ popisoval bezprostředně po skončení duelu pro Sport.cz jeden z nejlepších současných domácích boxerů Vasil Ducár.

Dvanáctikolová přetlačovaná se přelévala z jedné strany na druhou. Brit Fury dominoval zejména v prostřední části, v nátlaku si ale nepohlídal obranu, která ho nakonec stála zápas, a rovněž zpackané deváté kolo, v němž se k překvapení všech div neporoučel k zemi. „Fury to přečkal v problémech, sice to vypadalo zle, ale myslím si, že tyhle problémy dokáže zvládat. Když to porovnám s ‚nahulením‘ od Wildera,“ srovnává Ducár.

Ukrajinský hrdina opět disponoval náramnou kondicí, neustálým nátlakem navíc dostával rivala do nesnází, na což britský čahoun nebyl dlouhé roky zvyklý. I proto se rozhodovalo až na body, které těsným poměrem (2:1) šly ve prospěch Usyka. „Některá kola mohla jít na obě strany, ale prostředek šel jednoznačně za Furym, který využíval své proporce,“ poukazuje Ducár na Britovu výškovou a váhovou převahu. „Na konci mu ale chyběla šťáva, což Usykovi, který jede ve stejném tempu celý zápas, hrálo do karet.“

A byť se oba aktéři po skončení duelu považovali za vítěze, slavit mohl pouze jeden. Britský boxer následně neskrýval rozčarování, jak bodoví rozhodčí naložili s osudem souboje. „Usyk boxoval dobře, ale spíše mě zklamal Fury. Jeho výkon podle mě nebyl takový, na co měl,“ trápilo Lukáše Konečného, legendárního českého boxera. „Rozhodl knockdown z devátého kola, při němž měl Fury štěstí, že to doboxoval. S bodováním a výsledkem jinak souhlasím, bohužel mám ale pocit, že to bylo předem domluveno na odvetu.“

Právě odveta byla v řešení krátce po finiši duelu, její klauzule je totiž zahrnuta ve smlouvě. Fury ji koneckonců navrhl, ústní dohodu následně stvrdil také Usyk, který dobojoval se zlomenou čelistí. „Myslím si, že Fury bude spěchat, ale Usyk moc ne. Záleží také na organizacích, kdy budou chtít obhajoby, aby tím netlačily někoho jiného do pozice povinného vyzyvatele, kvůli čemuž by se Usyk mohl teoreticky vzdát nějakého titulu,“ přemýšlí znojemský ranař Ducár.

V nejbližší době by se mohl spustit další vyjednávací proces za účelem rychlého druhého zápasu. Fury navrhoval říjen, jenomže nyní musí čekat, jak dlouho se zdravotní problémy na soupeřově straně potáhnou. „Teď nechci myslet na box, chyběla mi rodina, kterou jsem kvůli tomuto souboji musel dát stranou. Vrátím se šťastný domů, pak promyslím další kroky mé kariéry,“ svěřil se jeden z nejlepších ukrajinských sportovců.

Sociálními sítěmi v těchto hodinách rovněž kolují záběry zhruba z poloviny duelu, na nichž měl Usyk použít během přestávky inhalátor, což boxerská pravidla neumožňují. Jiní však poukazují na to, že pouze „líbal“ náboženský kříž, který jej zdobí před každým bojem. Konspirační teorie se šíří rychlostí blesku.