Hlavní obsah

Domluveno. Fury s Usykem si střihnou odvetu, má to ale háček

To bylo vskutku rychlé. Pouhých jedenáct dnů od jednoho z největších duelů boxerské historie mezi Oleksandrem Usykem a Tysonem Furym, v němž se sjednotily všechny mistrovské tituly a ukrajinský rohovník se stal absolutním králem těžké váhy, došlo k finální dohodě o odvetném zápasu. Dojde k němu již 21. prosince, dějištěm klání opět bude saúdskoarabský Rijád.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Tyson Fury (vlevo) v souboji proti Oleksandru Usykovi.

Článek

Spekulace jsou tak definitivně minulostí. Poražený Fury aktivoval klauzuli ve smlouvě, která mu zaručila odvetný zápas, který se mezi všemi stranami stihl domluvit rychlostí blesku. O konkrétní podobě druhého měření sil informoval saúdskoarabský předseda Turki Alalshikh, dle nějž se obě těžké váhy proti sobě znovu postaví v Rijádu. Duel proběhne 21. prosince.

„Svět ještě jednou uvidí tento historický zápas. Náš závazek vůči fanouškům boxu pokračuje. Doufáme, že si to užijete,“ napsal Alalshikh na sociální sítě.

Odveta tak už má finální obrysy, jasno přitom mělo být už před prvním zápasem, v němž po dvanáctikolové šichtě nakonec slavil Ukrajinec Usyk, který se stal vůbec premiérovým absolutním králem těžké váhy v éře čtyř pásů. Tím posledním byl Brit Lennox Lewis, jenž dominoval v roce 1999. Tehdy byly v osudí „pouze“ tři mistrovské tituly.

„S Tysonem jsem po zápase mluvil, ujišťoval jsem se, zda je v pořádku. Byl sice velmi zklamaný, ale zároveň hodně filozoval. Odveta byla stejně podepsána ještě předtím, než se uskutečnil první zápas. Oba řekli, že to chtějí, takže do toho teď jdeme,“ povídal pro Sky Sports Furyho promotér Frank Warren.

První souboj nabídl úchvatnou podívanou, která těsně na body vyzněla pro Usyka. „Byl to báječný zápas, dva absolutní gladiátoři, kteří odevzdali naprosto vše v epické bitvě a nejdůležitějším zápase 21. století. Bylo to velmi vyrovnané,“ říká anglický promotér.

Warren je přesvědčen, že Fury dokáže během nadcházejících měsíců přepnout ještě na vyšší level. „Byl to souboj dvou poločasů a Tyson ví, co musí do příště udělat. Zásadní bylo deváté kolo, v němž se trápil, což mu vzalo dynamiku. Byla to absolutní válka, která vzala hodně oběma borcům. Bude zajímavé sledovat, jak si budou počínat příště,“ culí se 72letý boxerský manažer.

Podle serveru BBC je nepravděpodobné, že všechny čtyři pásy budou v osudí i v odvetném duelu. Organizace IBF údajně plánuje Usykovi titul zabavit z důvodu, že nebude v příštím souboji čelit svému povinnému vyzyvateli. Ukrajinec požádal o výjimku, kvůli níž se v nejbližší době sejde představenstvo, které celou situaci projedná. Pokud se žádost zamítne, bude se bojovat pouze o pásy organizací WBC, WBA a WBO.

Související témata: