Hlavní obsah

Boxerský trhák čelí podezření z manipulace, v hlavní roli bývalý šampion Fury

Sice už před časem panovaly značné pochybnosti, nicméně až s více než půlročním odstupem od boxerského souboje mezi Tysonem Furym a Francisem Ngannouem se do konečného výsledku zápasu opřel také uznávaný moderátor a podcaster Joe Rogan. Dle Američanova vyjádření panuje velké podezření o možném domluveném scénáři, který nakonec bodově vyzněl pro obrovitého Brita, díky čemuž mohlo dojít k očekávanému souboji o všechny světové tituly s pozdějším absolutním králem boxu Ukrajincem Oleksandrem Usykem.

Foto: Profimedia.cz

Boxerský souboj ovládl Tyson Fury (vlevo), který na body zdolal Francise Ngannoua.

Článek

28. října 2023. V tu dobu se bývalý šampion slavné bojové organizace UFC Francis Ngannou pokoušel o nemožné. Při debutu mezi provazy si to rozdal s do té doby neporaženým šampionem Tysonem Furym, jemuž pořádně zavařil, a dokonce i jednou ho posadil na zadek. Duel však ke značné nevoli nakonec bodovým triumfem (96-93, 95-94 a 94-95) ovládl právě Fury, načež se pořádná kritika snesla na sudí, jenž duel hodnotili.

Není divu, že na povrch vyvstaly obavy z domluveného scénáře souboje, neboť v případě Furyho porážky by se jednalo o obrovskou ránu před chystaným mega duelem s Oleksandrem Usykem. Pokud by tedy Brit s Ngannouem neuspěl, nejenže by se v tu chvíli jednalo o velkou boxerskou ostudu, ale rovněž by klesla atraktivita i hodnota souboje o všechny světové tituly v těžké váze právě proti Usykovi.

„Myslel jsem si, že Ngannou zápas vyhrál, ale jak moc dobře víte, potřebovali uspořádat souboj s Usykem. Nechtěli to tak nechat, prostě to vypadalo, jako by to bylo domluvené,“ tvrdí ve svém populárním podcastu uznávaný moderátor Joe Rogan. „Francis bojoval s jedním z nejlepších boxerů v těžké váze všech dob a ve druhém kole ho posadil na zem. Dokonce s ním zacloumal i v osmém kole. Bylo to dost blízko na to, aby se mu to povedlo. Mohli jste si říct, že Tyson zvítězil, ale já si to nemyslím. Hodně lidí si myslelo, že to vyhrál Francis.“

Obrovitý Kamerunec Ngannou tak byl blízko obrovské senzaci, o níž by se psalo ještě několik dalších měsíců. „Tohle byl jeden z nejnepříjemnějších soubojů za poslední roky. Možná nejtěžší za deset let. Francis je mnohem lepší boxer, než jsme si všichni mysleli,“ složil Fury poklonu soupeři, který ještě před několika lety zdárně ukončoval rivaly v prestižní MMA organizaci UFC.

O krádeži ve prospěch Furyho bezprostředně po duelu psali i další boxerští titáni. „Fury si zasloužil prohrát poté, co měl tolik problémů proti muži, který nikdy předtím neboxoval. Je vidět, že vůbec netrénoval a měl velké štěstí,“ napsal na platformu X někdejší šampion v boxu Chris Eubank. „Tyson regulérně prohrál, Francis byl mnohem lepší. Myslím, že by to byla pro box obrovská ostuda, ta největší, proto ho někteří nemohli vidět prohrát. Pravda je ale taková, že Francis dneska jednoznačně zvítězil,“ tvrdí veterán Roberto Duran.

Ozvali se i další sportovci. „Tohle je přesně ten důvod, proč nesleduji box. Ale no tak,“ ťukal si na čelo legendární basketbalista LeBron James. A pokud se ptáte, co na výsledek říkal poražený boxer původem z Afriky, tak ten možná překvapivě nijak nevyšiloval. „Rozhodně nebudu hledat žádné výmluvy, vím, že jsem selhal. Ale vrátím se a budu pracovat tvrději. A příště, s trochu více zkušenostmi, se vrátím ještě silnější,“ pověděl, načež padl i ve druhém boxerském souboji. Tvrdé KO mu v březnu vystavil Anthony Joshua.

Tak či tak výsledek souboje mezi Furym a Ngananouem zůstal v platnosti, díky čemuž britský titán o několik měsíců později skutečně svedl jeden z největších zápasů historie proti ukrajinskému nájezdníkovi Oleksandrovi Usykovi, jenž dokázal více než dvoumetrového rivala poprvé v jeho kariéře porazit a stát se prvním absolutním mistrem světa v těžké váze v éře čtyř pásů. Na letošní prosinec je naplánovaná odveta.