Hlavní obsah

Ať žije král! Usyk zdolal Furyho a stal se absolutním vládcem těžké váhy

Je rozhodnuto! Box se po pětadvaceti letech dočkal absolutního šampiona těžké váhy, kterým se v saúdskoarabském Rijádu stal ukrajinský boxer Oleksandr Usyk, jenž dokázal těsně na body zdolat před soubojem rovněž neporaženého Brita Tysona Furyho, a sjednotil tak mistrovské pásy všech čtyř hlavních organizací. Oba aktéři se následně domluvili na odvetě, která by mohla přijít ještě v letošním roce.

Foto: Nick Potts, ČTK/AP

Oleksandr Usyk (vlevo) v souboji s Tysonem Furym

Článek
Fotogalerie

Když začneme hezky od úvodu, pořádná show se rozjela už během nástupu k ringu, během nějž dvoumetrový obr Fury k provazům doslova přiskotačil. Tanečními kreacemi se vzápětí pokoušel psychicky rozložit i vážně se tvářícího Usyka, který odpovídal agresí v ringu. Jeho aktivita a pohyb soupeře možná trochu nečekaně přikovaly k provazům, kde to postupem času začalo létat ďábelskou rychlostí.

Ukrajinec přesto polevil. Byť měl začátek ve své moci, následně kontrolu přebíral rival, který ze všeho nejvíc úřadoval v šestém kole, v němž soupeře vystavil nejtěžším okamžikům duelu. Zvedáky na bradu napáchaly nemalou neplechu, dokonce zanechaly krvavou stopu. Fury se bavil. A kdo si myslel, že tento moment zlomil zápas v jeho prospěch, musel se následně chytit za hlavu. Usyk následně rozjel doslova přehlídku světového boxu, kterým div nerozhodl ještě před limitem.

Přišlo totiž zásadní, deváté kolo a pekelná kombinace, po níž byl dvoumetrový britský rohovník blízko pádu na zem. Po ringu se potácel jako posilněný alkoholem, od sesunu k zemi ho dělily vteřiny a pár ran. Naprosto otřesený Fury byl poprvé počítán, vzápětí jistě ocenil konec kola. Ovlivnilo to navíc i jeho výkon po zbytek duelu, v němž působil mnohem svěžeji právě Usyk. V napínavém finiši oba hledali zbytky sil. Zkrátka bitva par excellence!

Na vítězi se bodoví rozhodčí nakonec neshodli, přesto dva z nich (115-112 a 114-113 Usyk, 114-113 Fury) se přiklonili k Usykově těsném triumfu, díky čemuž se rodák ze Simferopolu stal absolutním mistrem světa v těžké váze. Zařadil se tak po bok legend Muhammada Aliho, Mikea Tysona či Maxe Schmelinga, posledním nezpochybnitelným šampionem v těžké váze byl před ním do dubna roku 1999 Brit Lennox Lewis. V té době však ještě neexistovaly čtyři hlavní pásy.

37letý boxer tak kolem pasu připnul zbývající titul organizace WBC, jenž byl před zápasem v držení Furyho. Brit naopak zapsal první kariérní porážku, a přišel tak o pozici šampiona. „Je to velká výhra nejen pro mě, ale také pro mou zemi či vojáky, kteří nyní brání Ukrajinu,“ dojímal se u mikrofonu rozradostněný Usyk, jenž zkoušel střídavě mluvit ukrajinsky a anglicky. „Myslím si, že můj táta na mě teď kouká a je velmi šťastný. Tati, miluji tě,“ vzpomněl si na svého otce, který zemřel v roce 2012.

Těsná bodová porážka urostlého Furyho pochopitelně bolí, on sám to ale viděl jinak. Bodové lístky rozhodčích rozjely nekončící diskuzi i na sociálních sítích. „Věřím, že jsem vyhrál. On možná vyhrál pár kol, ale já většinu. Nenechte se ale rozhodit, tenhle zápas patřil mně,“ stojí si za svým urostlý Brit, jehož obličej toho snesl opravdu dost. Tekla mu krev z nosu, má i pořádný otok pod okem. Usyk bojoval s tržnou ránou u obočí, po zápase se navíc potvrdila zlomenina čelisti.

„Nebudu tady sedět, plakat a omlouvat se, teď se ze všeho nejvíc chci vrátit ke své rodině,“ nachází Fury pozitivita s tím, že po odpočinku je připraven na odvetu, jež je zahrnuta ve smlouvě. „Můžeme si to znovu dát v říjnu,“ navrhl termín druhého měření sil. Ukrajinský hrdina sice s odvetou souhlasil, v nejbližší době rovněž vyhledá klid a pohodlí rodiny. „Jasně, samozřejmě. Na odvetu jsem připraven, ale teď jde mimo mě. Nejprve si chci odpočinout,“ pokývl symbolicky hlavou.

Velkolepý galavečer v Rijádu si nenechaly ujít ani další sportovní celebrity. Přímo z první řady turnaj sledovali hvězdní fotbalisté Cristiano Ronaldo či Neymar, show si užili také legendární boxeři Evander Holyfield, Vladimir Kličko či poslední absolutní šampion těžké váhy Lennox Lewis. Také oni si mimořádnou řežbu vychutnávali každým coulem.

„Toto historické vítězství není důležité jen pro Usyka, ale i pro jeho zemi. Jen si představte, pod jakým tlakem musel v posledních týdnech být. Porážka nepřicházela v úvahu. Předvedl výkon hodný nejlepšího bojovníka v moderní historii,“ smekl Kličko. „Byl to ale vynikající zápas od obou. Jsem překvapený, že Tyson to po devátém kole dotáhl až do konce,“ smekl.

Související témata: