Článek
Masajští lovci prý nedokáží běžet stejně rychle jako lev, ale vydrží běžet déle. Svou vytrvalost podporují něčím, co by se dalo přeložit jako „krevní pudink". Ten vzniká smícháním krve skotu s mlékem. Směs se po čase srazí, zhoustne až do pudinkové konzistence. Tahle mňamka prý lovcům dodává energii na mnoho hodin běhu.
Housenice čínská je houba, kterou byste si v lese do košíčku určitě neutrhli. Vypadá dost nechutně a ani její poslání tady na Zemi není úplně chválihodné. Jde totiž o parazitickou houbu, která napadá larvy hmyzu, housenky. V těch roste tak dlouho, až je úplně proroste, takže výsledek vypadá trochu mimozemsky. Asi tak, jako by si housenka najednou vzpomněla, že si nechá narůst jedno větší tykadlo, a nějaký vesmírný vetřelec jí s tím trochu pomohl. Nicméně čínská medicína jde po houbě jako vzteklá a připisuje jí nabuzování vitality, síly, zdraví, a dokonce i potence. Díky tomu ji čeká podobný osud jako třeba nosorožce. Z volné přírody už v podstatě vymizela. Dnes se pěstuje uměle.
Víno z jeleních penisů. Jestli za tímto obskurním názvem hledáte nějakou asijskou zhůvěřilost, jste na správné stopě. Nápoj má dle čínské medicíny velmi posilovat organismus i potenci a před olympijskými hrami v roce 2008 v Pekingu musela být konzumace tohoto vína čínským sportovcům explicitně zakázána. Možná z důvodů, že dle domácího receptu musí být jelen při odebírání nejdůležitější ingredience lektvaru ještě naživu, možná z toho důvodu, že výsledná substance obsahuje zakázaný efedrin. Lahvinka takového moku vyjde v přepočtu asi na 9 000 korun, možná ale bude humánnější nechat pobíhat jelena se všemi jeho tělesnými součástkami dál po lese, co myslíte?
Lák z okurek je prý u některých běžců také velmi vyhledávaným povzbuzovadlem. V Americe dokonce existuje Doctor Pickle Juice, maratónec hojně využívající okurkové šťávy ke svému prospěchu. Možná by bylo dobré podotknout, že tady neměli němečtí výzkumníci na mysli onu směs octu, vody, cukru, soli a kdo ví čeho všeho. Opravdový lák vzniká jen za přítomnosti vody, soli a okurek. Následná fermentace potom probíhá díky bakteriím přirozeně okupujícím povrch bradavičnaté zeleniny.
Prášek do pečiva je neméně zajímavým běžeckým aditivem. Aniž bychom chtěli jeho přímou konzumaci komukoli doporučovat, konstatujeme, že může být dobrým zdrojem uhličitanu sodného, a tedy sodíku pro prevenci proti křečím a pro vyváženou hydrataci. Raději se ale spolehněte na kuchyňskou sůl, případně na sofistikované směsi nejrůznějších solí a minerálů v tabletách určených pro sportovce.
Co všechno z uvedeného byste byli ochotni sníst nebo vypít, abyste zlepšili svůj výkon? Mezi tisícovkou německých běžců ve věku od 18 do 65 let by téměř polovina bez rozmýšlení zvládla lák (46 %). Na výpravu za zajímavými zážitky s práškem na pečení by se vypravila více než čtvrtina (26 %). Ohavné houbičky by okusil každý pátý (20 %) a krvavý pudink nebo nepříliš ekologické jelení víno jen 60 z nich (6 %).