Článek
Červená řepa, zelí, kořenová zelenina s přirozeně nasládlou chutí. Tyhle kousky nás přenesou přes období dlouhého spánku. A citrusy pro osvěžení.
Co potřebujete |
---|
1 větší bulvu červené řepy |
½ hlávky červeného zelí |
1 červený grapefruit |
1 pomeranč |
2 lžíce vlašských ořechů (nebo kešu) |
římský kmín |
sůl |
2 snítky čerstvého koriandru |
Na zálivku: |
šťávu z půlky citronu |
2 lžíce olivového oleje |
sirup z agáve podle chuti |
Postup:
Řepu oloupejte a nastrouhejte na mandolíně na delší tenké nudličky. Dávejte si velký pozor na prsty. Zelí očistěte a nakrájejte na co nejtenčí proužky. Mandolína vám pomůže i tady. Zelí v míse promíchejte se solí a římským kmínem a nechte asi 20 minut odležet. Citrusy oloupejte a rozeberte na dílky.
Pokud si chcete hodně hrát, můžete citrusy vyfiletovat. Okrájejte slupku i s vnitřní blánou, která drží pohromadě jednotlivé dílky – abyste v ruce drželi mokrou vnitřní dužinu. Loupejte nad mísou se zelím, šťáva z citrusů vám bude kapat mezi prsty. Takhle „nahatý" citrusový plod vezměte a podívejte se, kde jsou jednotlivé blanky mezi dílky ovoce. Vyřízněte jen dužinu mezi nimi. Postupujte kolem celého citrusu. Z toho, co vám zůstane v ruce, vymačkejte šťávu do červeného zelí. Bude jí ještě dost.
Připravte si zálivku. Metličkou prošlehejte citronovou šťávu s olivovým olejem a sirupem, ochutnejte a případně dochuťte. Řepu smíchejte se zelím a citrusy, zalijte zálivkou a posypejte ořechy a nasekaným čerstvým koriandrem.
Náš tip:
Pokud koriandr nemáte nebo vám nechutná, posypte salát mátou nebo zelenou cibulkou. Rozležení tomuhle salátu neuškodí (to je ostatně jedna z výhod uskladněné zeleniny), takže ho můžete připravit dopředu a vzít s sebou do práce či na výlet.
Co možná nevíte o červeném zelí:
Červené zelí je jen barevná varieta bílého zelí. Za fialovou barvu vděčí antokyanům – dalšímu neuvěřitelně zdravému přírodnímu barvivu. Kromě červeného zelí najdete antokyany i v červených hroznech, černém rybízu, borůvkách, červených pomerančích, fialovém květáku, černé rýži, černé odrůdě rajčat a další tmavě červené až fialové zelenině.
Děkujeme vydavatelství Smart Press za možnost využití knihy Raw pro zdraví a krásu.