Článek
Chemicky patří chlorid sodný neoddiskutovatelně mezi základní stavební kameny našeho zdraví. Zkuste NaCl ze svého jídelníčku zcela odbourat a rovnou si můžete nechat tisknout parte. Dnes jsou ale v módě mnohé stravovací výstřelky. Low fat určitě znáte a na Low salt už jste určitě také narazili. Chutnají vám bramborové chipsy bez soli či nesolené pražené buráky? Redukce soli a zvyšování příjmu tekutin jako by bylo nějakou sportovní mantrou dneška. Obvykle se hovoří o šesti až sedmi gramech NaCl na den jako o zdravém stropu příjmu kuchyňské soli. Pokud ovšem dodržíte nízký příjem soli a budete dodržovat dnes tak doporučovaný hypertrofovaný pitný režim, dříve či později se dopracujete k hyponatremii, jejímž následkem je tělesné i mentální chřadnutí a v krajním případě i smrt.
Málokdo tuší, že poučka o 6-7 gramech soli na den vznikla někdy v 50. letech minulého století bez provedení praktické verifikace takového doporučení a je vlastně vytvořena na základě opaku k tomu, o čem se tušilo, že je špatné. Tenkrát odborný svět bojoval s vysokým krevním tlakem. Neslaná dieta skutečně může tlak snížit. Stane se tak o 3-4 %, a to tím způsobem, že dojde k redukci objemu krve (jejímu zhoustnutí), což v širším kontextu není zrovna příliš zdravá věc. Možná se zbavíte jednoho partikulárního problému, ale způsobíte mnohé jiné.
VĚDĚLI JSTE, ŽE: |
---|
• nedostatek soli zpomaluje metabolismus a při výkonu způsobuje rychlejší nástup únavy? |
• sodík působí antimikrobiálně a přímo ovlivňuje rychlost hojení ran? |
• nedostatek sodíku způsobuje větší produkci stresových hormonů, což má za následek poruchy spánku, stavy úzkosti, bolesti hlavy, zažívací problémy a špatnou koncentraci ‒ a navíc také odbourávání svalové hmoty? |
Canadian Population Health Research Institute zkoumal 150 000 lidí několik let a pozoroval jejich stravovací návyky s ohledem k množství zkonzumované soli. Praxe ukazuje, že nejzdravěji (nejdelší předpokládaná doba dožití) se stravují lidé s příjmem 10-17 gramů soli na den (což je až 3x více než doporučovaná dávka). Lidé s vyšším i nižším příjmem vykazují znatelně vyšší míry úmrtnosti v řádech desítek procent.
Člověk ztrácí sůl pocením a močením. Čím více pijeme vodu nebo močopudné nápoje typu kávy nebo alkoholu, tím více močíme a ztrácíme soli. Pokud ale budeme doplňovat pouze ztracené tekutiny, naše vnitřní bilance se bude nadále zhoršovat.
TIP PRO BĚŽCE: Novější průzkumy naznačují, že výkonnost běžců je lepší, když zkonzumují přiměřené množství soli ještě před výkonem, než když po něm pouze doplňují ztracené minerály. |
Solit příliš je špatné. Solit málo ale také. Nejlepší zřejmě bude, když se necháme řídit svým zdravým rozumem a zdravou chutí k jídlu. Možná si po přečtení tohoto článku neosladíte svou kávu o trochu více, ale třeba se s větší chutí zakousnete do svého oblíbeného slaného pečiva.