Článek
Tento recept na slaný koláč je vhodný především do současného ročního období, tedy do zimy. Nezatíží trávicí systém a mohou ho i osoby s alergií na lepek.
Co budeme potřebovat?
Suroviny |
---|
jáhly (půl sáčku - 250 g) |
pohanková mouka (2 lžíce) |
bílé / uzené tofu (250 g) |
semínka (slunečnicová, dýňová, lněná, sezamová – celkem 200 g) |
sojová omáčka (shoyu) |
rýžové víno |
hořčice (např. francouzská, s fruktózou) |
sezamová pasta tahini |
mořská řasa agar-agar |
voda |
sůl |
Jáhly jsou bezlepková obilovina, která má zahřívací účinky na organismus. Proto je používáme více v zimě než v letních měsících. Pohanková mouka je také bezlepková a také zahřívací. V tomto receptu ji najdete hlavně kvůli pojivosti. Tofu dodá bílkoviny, avšak samo o sobě ochlazuje, proto ho zapékáme.
Náčiní |
---|
miska na semínka |
hrnec 2 x (na jáhly větší, na směsi menší) |
měchačka |
sítko |
lžíce |
lžička |
koláčová forma |
utěrka |
trouba |
šikovné ruce |
úsměv na rtech |
Semínka doporučuji použít v bio kvalitě, popřípadě nepoužívat import z Číny. Použijte semínka, která chutnají vám, ta co vám moc nejedou, klidně vynechte. Můžete přidat mandle či udělat jednodruhový semínkový koláč, například ze slunečnice.