Článek
Tělo sportovce by mělo být optimálně zásobeno živinami, především sacharidy, které mu dodají dostatečné množství energie. Protože bez energie nelze trénovat kvalitně. Kde ale ve stravě najdeme nejvíce energie? A jak předcházet případnému kolapsu při závodu?
Jak to v těle probíhá
Sacharidy nám dodávají energii, kterou posílají rovnou do krve, ale zároveň vytvářejí v těle dostatečnou zásobu cukru, kterou nazýváme glykogen. Své „zásobárny" si tvoří ve svalech a játrech. Při sportovním výkonu si prvně spotřebujeme cukr v krvi (glykémii) a následně začneme brát energii ze svalových zásob. Po vyčerpání svalového glykogenu, tělo čerpá jaterní glykogen. Zdá se vám to moc složité?
Tak vzpomeňte na klasický případ, který zažil snad každý z nás při dobíhání autobusu. Nechce se nám čekat na další a tak dáme sprint a šťastní po doběhnutí nás pekelně pálí stehenní svaly. To je právě ta chvíle, kdy jsme vyčerpali cukr z krve, ale tělo při té rychlosti nestačilo dodat svalový glykogen. Chvilka odpočinku v autobusu a můžeme běžet dál. Při sportovním výkonu si spotřebujeme glykémii z krve, následně ze svalu.
Při vyčerpání veškerého svalového glykogenu nastává únava, náš výkon se snižuje a stejně tak nám ubývá svalové síly. V tuhle chvíli je potřeba snížit intenzitu zátěže. Jestliže se tak nestane, tělo začne brát i glykogen z jaterních zásob, který je posledním zdrojem energie pro mozek. Projevy jako nevolnost, závratě a celková slabost a vyčerpání není určitě příjemným zážitkem pro nikoho z nás.
Co dělat? Neběhat?
Jak tedy zabránit kolapsu organismu a přitom nesnižovat svůj sportovní výkon? „Těsně před, ale i při sportovním výkonu, který plánujeme na delší dobu než šedesát minut, je potřeba organismu dodat potraviny s vyšším glykemickým indexem jako rychlý zdroj energie." radí MUDr. Veronika Brabencová, výživová poradkyně juniorských sportovců. „Toto tvrzení však neplatí u běhu kratšího časového úseku, kdy tělo nestačí spotřebovat zásoby svalového glykogenu," dodává MUDr. Brabencová.
Je tedy důležité mít dobře nastavený jídelníček a vše dobře rozplánovat. Svačina bohatá na sacharidy s malým množstvím bílkovin hodinu až hodinu a půl před větším sportovním výkonem by měla být u běžce samozřejmostí. A při větší výkonnostní zátěži s delším časovým intervalem, jako jsou například běžecké závody typu půlmaratón nebo maratón, bychom neměli zapomenout na přísun rychlých sacharidů. Jdou rovnou do krve a poskytnou nám okamžitý přísun energie. V tuto chvíli je zrovna hroznový cukr spíše zachráncem a ne škůdcem.
Kateřina Vitáčková – fyzioterapeutka, osobní trenérka |
---|
Ve své soukromé praxi se zabývá diagnostikou a terapií funkčních poruch, cvičením za poúrazových stavů zaměřeným nejen na sportovce, ale i širokou veřejnost. Dále je poradcem v oblasti zdravé výživy a jejího vlivu na zvýšení sportovního výkonu. Pro své klienty vede lekce nordic walkingu. Ve volném čase se věnuje především běhu, lezení nebo vysokohorské turistice. |