Článek
Aby vám jídlo neleželo dlouho v žaludku jako kus betonu, případně vás nenafukovalo jako Zeppelin, raději se vyhněte:
Sušenému ovoci
Sušené ovoce je sice výborným zdrojem uhlovodíků a minerálních látek, na druhou stranu je ale také plné vlákniny, která při zatížení organismu může způsobovat problémy. Pokud se chcete vyvarovat intenzivním hnutím v oblasti svých střev, před během se mu vyhýbejte.
Bobulovinám
Většina bobulovitého ovoce obsahuje velké množství balastních látek, které citlivému žaludku běžců nemusí dělat právě dobře. U bobulovin se může velice lehce stát, že se vlákninou rychle „předávkujete". Například maliny obsahují trojnásobné množství vlákniny než třeba banán.
Kávě
I přesto, že je káva rozšířeným a oblíbeným nápojem i mezi běžci, lidský žaludek na ni není úplně stvořený. Pro lidský organismus obsahuje hnědavý mok lahodných vůní příliš mnoho kyselin a tříslovin, což dle výzkumů vede u 30-40 % běžců k nepříjemnému říhání. A to v situaci, kdy běžíte třeba maraton na rekord, určitě nechcete.
Červeným masům
Je pravda, že organismus sportovce potřebuje přijímat také tuky a bílkoviny, na něž jsou červená masa bohatá. Jejich nevýhodou ovšem je, že jim trvá poměrně dlouho, než se s nimi lidský trávicí systém vypořádá. Ani když si dáte červené maso k večeři, se následující ráno nebudete cítit zrovna lehcí. Ne nadarmo někteří maratonci vynechávají maso i na mnoho dnů před závodem.
Košťálové zelenině
Tato skupina potravin je svými nadýmavými účinky dobře známá. Ačkoli je zelenina zdravá a lidskému zdraví prospěšná, kapusta, květák a brokolice zkonzumované před závody mohou způsobit velké problémy nejen vám samotným, ale i dalším účastníkům za vámi.