Článek
Už pouhých 20 gramů (tedy pětina běžně prodávaného balení v pytlíčku) ořechů konzumovaných denně zredukuje riziko onemocnění na některou ze závažných srdečních chorob o 30 %, riziko rakoviny o 15 %, cukrovky o celých 40 % a na polovinu vám sníží pravděpodobnost, že zemřete na respirační onemocnění.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Mlsejte ořechy a do jídla sypejte semínka. Doplníte bílkoviny, vitaminy i minerály |
„Narazili jsme na zásadní snižování rizik týkajících se onemocnění nejrůznějšími druhy chorob. To je vcelku mohutný dopad na tak malou složku našich jídelníčků," shodují se autoři studie. Zároveň ale dodávají: „Pokud sníte ořechy pražené a solené, jejich nepříliš stabilní tuky [které mají pro léčebné působení zásadní význam] se ve skutečnosti přemění na něco, co tělu zrovna neprospívá. To povede minimálně k ukládání tuku v těle. Pokud ale budete ořechy jíst syrové, tělo snadno zužitkuje esenciální tuky, které mají výrazně pozitivní vliv na lidské zdraví."
Například u nás asi nejznámější ořech vlašský se konzumuje už od dob mladší doby kamenné. Ořechy obecně obsahují velmi vysoké procento tuků, proteinů i malé množství sacharidů. Jsou tak pro běžce, ale i jiné sportovce naprosto ideální potravinou. Vlašský ořech se může pochlubit vysokým podílem omega-3-mastných kyselin, které mají kromě uvedeného i příznivý účinek na rozvoj mozku u dětí. Všechny ořechy jsou bohatou zásobárnou energie. Není v nich nouze ani o vitamín E či o vitamíny skupiny B, kyselinu listovou, hořčík, měď či zinek. Celkově mají pozitivně působit i na lidskou psychiku.