Článek
Kupované müsli bývá často plné cukru a jiných sladidel, mouky, aromat a řady dalších surovin, které našemu organismu ničím neprospívají. Přitom výroba domácí granoly je velmi snadná. Receptů na domácí müsli koluje po internetu bezpočet, a ještě více si jich můžete vymyslet ze surovin, které vám chutnají. Jestli také patříte k těm, kteří vytrvale vybírají z müsli-směsí rozinky, výroba vlastní granoly vás uchvátí.
Jedním z největších benefitů tohoto receptu je správné zpracování ořechů a semínek. Zatímco v kupovaném müsli najdete ve valné většině čerstvé ořechy a stejně tak semínka, ty v domácí granole můžete předem namočit, protože při pečení v troubě se krásně vysuší a opraží. Tím nejenže získají neodolatelnou chuť a vůni, ale především eliminujete obsah kyseliny fytové, která našemu tělu brání vstřebávat minerály, kvůli nimž ořechy a semínka konzumujeme.
V níže uvedeném základním receptu je možné kteroukoliv surovinu vyměnit za jinou, stejně jako přidat ke stávajícím několik dalších. Kuchařské fantazii se meze nekladou.
CO POTŘEBUJETE |
---|
100 g mandlových plátků |
50 g lískových ořechů |
150 g slunečnicových semínek |
250 g ovesných vloček (lze vyměnit za špaldové, pohankové či jiné bezlepkové) |
50 g sušených brusinek (nebo rozinek/datlí) |
3 lžíce medu |
1 lžíce perníkového koření (nebo skořice) |
3 lžíce za studena lisovaného kokosového oleje |
POSTUP |
Ořechy cca 8 hodin předem namočte, semínka alespoň na 2-3 hodiny. Před přimícháním ke zbylým ingrediencím je vysušte v látkové utěrce. Lískové (nebo jakékoliv celé) ořechy pak ještě rozdrťte paličkou na maso. Pokud použijete brusinky nebo datle, pokrájejte je na menší kousky. |
Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Kokosový olej spolu s medem nahřejte ve vodní lázni. Mezitím v míse smíchejte všechny ostatní ingredience – kromě sušeného ovoce. Přidejte rozpuštěný olej s medem a ještě jednou vše důkladně promíchejte. Poté směs přemístěte na plech s pečícím papírem a rozetřete do tenké vrstvy, aby se granola dobře propekla.
Pečte zhruba 10 minut, poté plech vyjměte, granolu promíchejte a přidejte do ní sušené ovoce. Dejte na dalších cca 5 minut do trouby. Granola by měla být dozlatova propečená a křupavá, proto ji napoprvé raději průběžně hlídejte.
Müsli vytažené z trouby jednou za pár minut na plechu promíchejte, aby se nezapařilo a zůstalo křupavé. Po vystydnutí, které netrvá dlouho, ho přesypte do vzduchotěsných sklenic. Možná vás až překvapí, jak je domácí granola výborná a snadná.