Článek
Studie, již uveřejnil lékařský magazín Heart, dává na všechny otázky jednoznačnou odpověď: Čokoláda je lidskému zdraví prospěšná, významným způsobem snižuje riziko srdečního infarktu. Poznámka pod čarou: Řeč je o opravdové čokoládě, nikoli o „čokoládové pochoutce" dovezené z některých zemí s pochybnou pověstí a plné rostlinných tuků ztužených ještě pochybnějším způsobem.
Kardiologové sledovali po dobu čtyř let 21 tisíc obyvatel Evropy, kteří denně spořádali jednu kostičku čokolády (zhruba sedm gramů). Během tohoto období kleslo u pozorované skupiny pacientů riziko zasažení infarktem myokardu o jedenáct procent. Všeobecné riziko předčasného úmrtí na problémy spojené s činností srdce kleslo dokonce o 25 procent. Je ovšem třeba podotknout, že studie je založena pouze na sběru dat od sledovaných osob, nikoli na výzkumu s porovnáním výsledků s kontrolní skupinou.
Dalším zajímavým zjištěním bylo, že s rostoucí konzumací čokolády roste také ochranné působení příslušných látek. Zkrátka čím více čokolády jíte, tím více své srdce chráníte. U lidí, kteří jedli 100 gramů denně, bylo prokázáno snížení rizika infarktu o celých 23 procent. Vliv na to má především kakao a jeho podíl v čokoládě. Čím více kakaa, tím větší pozitivní efekt pro lidské zdraví.
Lví podíl na tom zřejmě mají zmiňované flavonoidy obsažené hojně právě v kakau nebo třeba v červeném víně. Flavonoidy mají regenerační a zpevňující účinky na cévy. Dále je najdeme třeba v borůvkách, ostružinách, malinách nebo lékořici či rajčatech.