Článek
Datle a jejich přínosy zná snad každý sportovec a vášnivý turista. Jsou dokonalou svačinkou před sportem, během něj i po tréninku. Doplní energii, vitamíny A a B a minerály draslík, měď i železo. Datlové tyčinky v kombinaci se semínky a ořechy pak tvoří mimořádně výživově hodnotnou, a navíc sladkou dobrotu.
Výroba domácích datlových tyčinek zabere chvilku, a pokud je svačíte často, v dlouhodobém horizontu vám ušetří i spoustu peněz. Nemluvě o nekonečném množství ingrediencí, které můžete obměňovat.
Aby tyčinka držela pěkně pohromadě, ideální poměr datlí a ostatních surovin je půl na půl. Datle používáme sušené a bez pecek. Část jich můžete nahradit třeba brusinkami nebo rozinkami. Co se týče „suchých" ingrediencí, vše záleží na individuálních chuťových preferencích.
Skvělá je kombinace datlí, arašídů a kakaa nebo třeba datlí, mandlí, skořice a ovesných vloček. Další nutriční hodnotu přidají do tyčinek semínka – sezamová, lněná, dýňová, chia...
Jedno těsto, tisíc variant
A teď už k samotnému postupu. Pokud máte výkonný mixér, stačí do něj naházet celé datle (raději zkontrolujte, že v žádné není pecka), rozmixovat je na kaši, a do té pak postupně vsypávat oříšky a semínka. Cílem je vytvořit kompaktní těsto, které po vyjmutí z mixéru ještě prohněteme a uložíme na několik hodin do lednice nebo alespoň na 20 minut do mrazáku.
V chladu ztuhlé těsto můžeme rozdělit na kuličky (cca 50-100gramové), nebo ho vyválet na zhruba centimetr tlustou placku a vytvarovat/vyřezat jednotlivé tyčinky.
Hotové datlové tyčky vydrží v lednici několik týdnů, takže si jich můžete udělat větší zásobu najednou. Pokud využijete namočené datle nebo ořechy, doporučuje se tyčinky sníst rychleji. Zabalené do potravinové fólie nebo do pečícího papíru se dají také pohodlně využít jako svačina na cestu nebo trénink.