Článek
Myslíte si, že jste řasy nikdy nejedli? Měli jste někdy zmrzlinu, pudink, sýr či chléb? Pak věřte, že každá z těchto potravin a veskrze všechny, v nichž se používají pojidla a konzervační látky, obsahuje karaden, algin nebo agar. Jinými slovy výtažky právě z mořských řas. Dobrá zpráva: nejíte nic nezdravého. Naopak.
Řasy světoběžné
Lidé využívají mořské řasy pro svou obživu už po staletí. Ať se jedná o Číňany, Iry, Brity, Islanďany, Kanaďany, Japonce, americké indiány, Havajany, Korejce, Rusy, Eskymáky, Jihoafričany, všichni zařazují mořské řasy do svého jídelníčku.
Před třiceti lety jste mohli v Bostonu potkat prodejce, kteří na ulicích prodávali řasy dulse, jejichž charakteristikou je nachové zbarvení. V dnešní době lze ve Skotsku a Kanadě natrefit na hospody, jež nabízejí křupavé pochutiny právě z této řasy.
Více na východ, v Rusku, prodávají kvašený nápoj z mořských rostlin a pojídají mořské zelí. Jedná se o konzervovanou směs červené řepy, rajčat a řas. V Irsku využívali po staletí mořský mech k výrobě nápojů, chleba, pečiva a želatiny.
V Zemi vycházejícího slunce se mořské řasy jedí více než kdekoli jinde. Japonci mají stupnici pro hodnocení mořských řas podobnou jako ministerstvo USA pro hodnocení kvality masa a mléčných výrobků.
PŘEHLED POZITIV |
+ obsahují velké množství minerálů (v některých případech až stonásobky jejich obsahu v zelenině) |
+ pomáhají bojovat s překyselením organizmu |
+ mají detoxikační účinky |
+ ulehčují stravitelnost luštěnin |
+ pomáhají tělu vyrovnat se s následky ozáření |
Kam s ní?
Řasy se řadí do zeleniny. Konkrétně do zeleniny mořské, do níž patří řasy a chaluhy. Řasy dostanete v obchodech jak sušené, tak kvašené. Nemusíte se bát zařadit je do jídelníčku i svým dětem již od útlého věku.
Pokrok je nezastavitelný. Modernizace se promítá nejen do bytového interiéru a počítačového softwaru, ale také do zemědělství. Důsledkem je paradoxně snižování kvality zemědělské půdy. A právě mořské řasy snad ještě chvíli zůstanou zárukou kvalitní stravy s dostatečným množstvím stopových prvků.
Nevypadá dobře, ale zdravá je
Jak řasy rostou, přeměňují neorganické minerály z mořské vody v organické minerální soli. Ty vážou na aminokyseliny. A právě taková kombinace je pro člověka velmi užitečná, neboť povzbuzuje srdeční činnost, vyživuje vlasy, nehty, pokožku, svaly a kosti a má pozitivní účinky na naši krev.
Krev ovlivňují řasy přímo při trávení. Jestliže je krev překyselená, dochází k její alkalizaci. Řasy pomáhají redukovat nadměrné množství tuku a hlenu. V řasách kombu a wakame se nachází kyselina algová, která ve střevech přeměňuje toxické kovy na neškodné soli, které se následně snadno vylučují z těla.
Řasy jsou nejen velmi zdravé, ale jsou také chutné. Přidáte-li je do polévek, luštěnin nebo salátů, znásobí chuť ostatních surovin.