Hlavní obsah

Celozrnné křupavé bulky doma pečené. Jiné než v supermarketu

Praha

Nahraďte bílé pečivo celozrnným, slyšíme ze všech stran, je to zdravější. A všichni to víme. V supermarketech máme dokonce pocit, že celozrnného pečiva je mnoho druhů a do košíku si tak naivně vkládáme tmavé pečivo s pocitem, že děláme něco pro své zdraví. Ale je tomu opravdu tak? Co takhle si upéct pečivo doma?

Foto: Veronika Dimitrovová

Celozrnné bulky mají svoji výživovou hodnotu.

Článek
Fotogalerie

Většina tmavého pečiva je pouze obarvená karamelem nebo sladem a posypaná semínky, ale do celozrnného pečiva má daleko. Celozrnné pečivo musí dle norem obsahovat alespoň 80 % celozrnné mouky z celkového moučného podílu, a pokud je pečivo celozrnné, určitě to bude mít uvedené v názvu.

Vícezrnné, pětizrnné, tmavé, slunečnicové ani cereální neznamená nutně celozrnné. Sehnat čerstvé pečivo z celého zrna v supermarketech je opravdu nelehký úkol. Ve většině případů se musíme spokojit pouze s trvanlivým baleným pečivem a ani tady není výběr příliš velký. Pokud chcete křupavé čerstvé a přitom celozrnné pečivo, nejlepší bude, když si jej upečete sami.

Bulky s chutí Itálie

Připravíme si celozrnné bulky s chutí Itálie, které vám provoní celý byt. Budou se rozplývat na jazyku a jako obložené housky budou skvělé ke snídani. Nebo jako příloha k salátu.

Ingredience na 8 bulek (každá cca 70 g)
10 g droždí
5 g cukru (třtinového)
150 ml mléka
20 g ovesných vloček
250 g celozrnné mouky (pšeničné, můžeme použít 1/3 celozrnné žitné)
lžička soli
100 g cherry rajčat
hrst čerstvé bazalky
4−5 stroužků česneku
10 ml olivového oleje
100 g brambor (1 větší brambora)

Nejprve dáme vařit brambory. Do misky vložíme droždí, přidáme 100 ml teplého mléka, 5 gramů cukru a necháme tzv. vzejít. Mezitím rozmixujeme cherry rajčátka s bazalkou, česnekem a olivovým olejem.

Vločky a 230 g celozrnné mouky (zbylou mouku si necháme na zasypání a na tvarování bulek) promícháme se solí, přidáme ke kvásku a zalijeme zbytkem mléka. Do "italské směsi" vložíme uvařené brambory a znovu promixujeme. Směs přidáme k těstu a dobře prohněteme. Z těsta vypracujeme bochánek, zasypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 200 °C a z těsta vytvarujeme osm bulek, uprostřed tupou stranou nože "nakrojíme". Bulky nakonec ještě posypeme ovesnými vločkami a solí - pečeme 30 minut. Do trouby můžeme pod bulky vložit ještě jeden plech s horkou vodou, aby se v troubě tvořila pára a pečivo mělo pěknou křupavou kůrčičku.

Související témata:
Bulka