Článek
Avokádo je navíc plné antioxidantů a vitamínů, především pak vitamínu E a vitamínů skupiny B. Obsahuje také vlákninu, která napomáhá správnému trávení. Díky těmto vlastnostem se avokádo doporučuje i při redukci hmotnosti, právě díky obsahu zdravých tuků a vlákniny získáte pocit nasycení na delší dobu.
Které je to pravé?
Nejlepší avokádo má máslovou konzistenci, a že je zralé poznáte podle temně fialové barvy slupky. Když jej lehce zmáčknete, mělo by být měkké. V obchodě většinou naleznete spíše nezralá zelená a tvrdá avokáda - nechte je doma dozrát při pokojové teplotě.
TIP: Ihned po rozkrojení avokádo pokapejte šťávou z citronu nebo limetky. Avokádo tak nezhnědne a vydrží zelené. |
Recepty
Ten nejjednodušší recept, jak si vychutnat avokádo je namazat si jej na chleba. Doslova. Nejlépe chutná na zdravém lisovaném nebo žitném. Stačí jen posolit. Voilà! Dobrou chuť!
Salát z rukoly, jahod a avokáda
Na salát se hodí avokádo o něco méně zralé tak, aby se dalo nakrájet na kousky. Základ salátu tvoří rukola, jahody a avokádo, podle chuti můžeme přidat vlašské oříšky, mango nebo třeba broskve. Salát nedochucujeme kořením, ale pouze jej zakápneme balsamikovým octem.
Guacamole
V Mexiku moc dobře vědí, že neexistuje lepší spojení než avokádo, jemně nakrájená cibulka, rajčata, šťáva z limetky, drcený kmín a špetka soli. Avokádo rozmačkáme vidličkou, nebo rozmixujeme v mixéru, přidáme ostatní ingredience a máme ten nejlepší dip na světě.
Nejen k jídlu
Avokádo je díky vysokému obsahu olejů a minerálních látek také skvělou volbou pro suchou pleť. Masku připravíte jednoduše tak, že avokádo rozmačkáte vidličkou a nenesete na obličej nebo na suchá místa, necháte působit dle potřeby 10-20 minut a důkladně omyjete. Pokud tedy mezitím avokádo nesníte.