Článek
Troubu si zapneme na 180 °C a předehřejeme. Na plech připravíme pečicí papír, v hrnci už nám bude za chvíli klokotat voda na brambory.
V misce promícháme pohanku, špetku soli a pepře. Můžeme přidat chilli nebo vhodnou kořenící směs. V druhé misce rozdrtíme kukuřičné lupínky, ve třetí misce rozšleháme vajíčko. Menší podlouhlé řízečky obalíme nejprve v pohance, potom ve vajíčku a nakonec v lupíncích. Pečeme zhruba půl hodiny. Hotové řízečky poznáte tak, že lupínky chytnou tmavší zlatavou barvu.
Během pečení si připravíme dip, uvaříme šťouchané brambory a na másle osmahneme cizrnu. Jako ozdoba talíře zafungují výborně cherry rajčátka. Dip vykouzlíme z nasekaných ředkviček, tvarohu, drceného česneku, soli a pepře. Necháme vychladit v ledničce. Cizrnu z konzervy slijeme a orestujeme na pánvi s kouskem másla a špetkou soli dozlatova.
SUROVINY (MNOŽSTVÍ PRO 4 OSOBY) |
---|
Na řízky |
• 1 větší kus krůtího masa (je přírodním zdrojem železa a bohatý na bílkoviny) |
• cca 150 g pohanky (nahrazuje mouku a je bohatá na sacharidy) |
• 3 vejce (zdroj bílkovin) |
• cca 150 g bezlepkových kukuřičných lupínků (nahrazují strouhanku) |
• sůl |
• pepř |
• případně chilli nebo kořenící směs poklad Aztéků (dle chuti a možností) |
Na šťouchané brambory |
• 5 - 7 brambor (zdroj vlákniny) |
• 1 nebo 2 jarní cibulky (posiluje obranyschopnost organismu, působí dobře na trávení a je plná vitamínů) |
• 20 g másla |
• sůl |
• pepř |
Na ozdobnou přílohu |
• 1 konzerva cizrny (je bezlepková, obsahuje sacharidy, kvalitní bílkoviny, vitamíny a minerály) |
• Cherry rajčátka (vitamíny a antioxidační schopnosti) |
Na dip |
• svazek ředkviček (jsou dobré na imunitu a pomocí hořčičných olejů, které obsahují, zabíjejí v našem těle plísně a bakterie na sliznicích) |
• 1 stroužek česneku (sacharidy) |
• tvaroh (bílkoviny) |
• sůl |
• pepř |