Hlavní obsah

Zpackali, co mohli. I tak vyhozený kouč nejhoršího týmu vydělal za rok skoro dvě miliardy

Odkroutil u Detroit Pistons jen sezonu, přesto inkasuje nebeskou sumu. Ačkoliv se postaral o tragikomický zápis do basketbalových dějin. Trenér Monty Williams dostal v NBA padáka, i tak mu musí klub vyplatit 78,5 milionu dolarů (přibližně 1,819 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Trenér Monty Williams dostal od Detroit Pistons padáka.

Článek

Vzpomínáte na kouče Bohumíra Zenkla z televizního Okresního přeboru v podání Ivana Trojana? Říkalo se o něm, že je expertem především na smlouvy. A podobně se nyní může mluvit i o 52letém Williamsovi, který loni podepsal v té době nejlukrativnější trenérský kontrakt v historii ligy.

Williams není žádným trenérským novicem či břídilem, vždyť se u střídaček v NBA pohybuje už dvacet let, před dvěma roky dokonce získal cenu pro nejlepšího kouče sezony, když zmátořil Phoenix Suns a opanoval s nimi základní část.

Jenže královsky placené angažmá u Pistons mu nevyšlo, místo plánovaných šesti let trvalo jen pár měsíců. V úvodu ročníku prohrál Detroit hned 28 utkání v řadě, čímž vytvořil nový negativní rekord soutěže. Základní část pak mužstvo uzavřelo se statistikou 14 triumfů a 68 porážek coby nejhorší ze všech.

Tým kolem Cadea Cunninghama, jedničky draftu z roku 2021, marně hledá směr. Vedení se roky pokouší o přestavbu, leč může jen závidět Oklahoma City Thunder nebo Indiana Pacers, kteří se během chvíle z nuly probili až hluboko do play off.

A není až takovým překvapením, že majiteli Tomu Goresovi došla trpělivost, byť házet veškerou vinu právě na Williamse by bylo bláhové.

„Trénování přináší během sezon spoustu výzev a Monty si s nimi uměl poradit s přehledem. Nicméně jsme se rozhodli vydat jinou cestou,“ sdělil Gores poté, co Williamse ve středu vyhodil.

Co to znamená? Williams si za jedinou sezonu vydělal 13,5 milionu dolarů (přibližně 290 milionů korun), což je mimochodem o 2,5 milionu dolarů víc, než na co si přišel za 10 let v NBA coby aktivní hráč. Teď zbývá zhruba 65 milionů dolarů (přes 1,5 miliardy korun), které mu Pistons musí vyplatit za to, že už je jednoduše nebude koučovat. „Zachránit“ by je mohl jedině fakt, že by si rodák z Virginie našel nového zaměstnavatele, s nímž by se dohodli na vyrovnání.

Mimochodem když v Detroitu naposledy slavili prvenství v NBA (sezona 2003/2004), výplatní páska celého mužstva se v součtu nevyšplhala ani ke 44 milionům dolarů. Jeden neúspěšný trenér tedy stojí o dvacet let později víc než mistrovský tým.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.