Hlavní obsah

Ženskou ligu bude hrát transgender basketbalistka. Bývalá hvězda NBA krok kritizuje

Pořádnou bouři emocí zažehl krok, který se chystá učinit ženská basketbalová liga NBL1 South v Austrálii. Ta chce pro příští ročník umožnit klubu Kilsyth Cobras angažovat do ženského týmu transgender hráčku, která je biologickým mužem. Na sociální síti Twitter se kvůli tomu spustila vášnivá diskuze, k níž se vyjádřilo hned několik hvězd australského basketbalu.

Foto: Profimedia.cz

Australský basketbalista Andrew Bogut ještě za dob svého působení v NBA.

Článek

Bývalý hráč a šampion NBA s Golden State Warriors Andrew Bogut krok představitelů australského basketbalu ostře zkritizoval. „V lize NBL1 South bude hrát se ženami biologický muž," napsal na Twitter. „Jste v pohodě s tím, že obětujete posvátnost ženského sportu ve jménu inkluze?" ptá se Bogut.

Příspěvek vyvolal bouři. Hvězda australské NBL Anthony Drmic označil krok asociace Basketball Victoria za divoký. „Tento krok otevře plechovku plnou červů," myslí si další hráč australské ligy Matt Shanahan.

„Jsem smutný z toho, že jste v pohodě s tím, že ženský sport a prostor pro ženy postupně obsazují muži," dodal Shanahan a vysvětlil, že nekritizuje samotnou hráčku, ale představitele, kteří start transgender sportovkyně schválí.

Do diskuze se připojila i australská basketbalistka Chloe Bibbyová. „Jako někdo, kdo hraje v NBL1, je mi jedno, jak se kdo identifikuje nebo jak chce, aby ho ostatní oslovovali. Prostě proti nim budu hrát a pokusím se je na hřišti porazit," tweetovala hráčka Perthu.

Související témata: