Hlavní obsah

V Praze vrcholí oslavy 100. výročí basketbalu v Česku a na Slovensku

V Praze dnes vrcholí oslavy 100. výročí organizovaného basketbalu v Česku a na Slovensku. Na náměstí Republiky dnes byli osobně nebo v zastoupení rodin oceněni významní basketbalisté s českými kořeny, na jednom z kurtů také finišoval premiérový ročník soutěže 3×3 Profi Tour, který se poté, co se odpoledne rozpršelo, přesunul do haly Královka. Slavnostní akt ukončí galavečer v Obecním domě, kde byla během dne vystavena trofej pro vítěze NBA.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

ilustrační snímek, na kterém je zachycen český basketbalista Tomáš Satoranský

Článek

„Pro federaci to znamená, že jsme byli jedni ze zakladatelů FIBA, vznikli jsme před sto lety a jsme jedním ze světových kolektivních sportů. Je skvělé, že to můžeme připomenout a že na to širší i basketbalová veřejnost vzpomíná v dobrém,“ řekl médiím předseda Českého basketbalového svazu Miroslav Jansta.

Basketbalisté zahájili oslavy vloni v září exhibičním duelem Česka se Slovenskem v 3×3 na hranicích v Novém Hrozenkově. V červnu vydaly obě federace pamětní list v podobě bankovky. Jubileum se promítlo do uplynulého ročníku mužských a ženských soutěží. Novinkou byly společné Česko-slovenské poháry a jejich Final 8 pro mužské i ženské celky.

„Brali jsme to jako dlouhodobou, a ne jednorázovou akci. Možná z toho vzejde i společná československá liga žen. Bavíme se o tom,“ uvedl Jansta. „Je to spolupráce obou států, které mají k sobě jazykově a kulturně blízko. Jsem rád, že ta soutěživost, která může přinést jen to pozitivní, se rozvíjí i po více než třiceti letech od rozdělení a může dostat jinou kvalitu,“ podotkl Jansta.

Během odpoledne byli na náměstí Republiky v Praze ocenění titulem „Fatherland Order of Excellence by Czech Basketball Federation for outstanding perfomance“ významní američtí basketbalisté s českými kořeny. Do Prahy přijel C. J. Kupec, za zesnulé Joea Lapchicka či Franka Kudelku převzali ocenění rodinní příslušníci. Vystavena byla také trofej pro vítěze NBA. „Vše se to povedlo zorganizovat díky osobním vztahům,“ řekl Jansta.

Venkovní program narušil odpoledne déšť. Závěrečné souboje premiérového ročníku mistrovství republiky Profi Tour 3×3 pro hráčky ŽBL a basketbalisty z NBL se tak přesunuly do haly Královka.

Oslavy oficiálně uzavře slavnostní galavečer v Obecním domě. Vedle účasti významných postav domácího basketbalu nebudou chybět ani světové osobnosti. Přítomni by měli být například generální sekretář FIBA Andreas Zagklis, prezident FIBA Europe a mistr světa Španěl Jorge Garbajosa či ředitel FIBA Europe Kamil Novák.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.