Hlavní obsah

Trpké slzy Srbů: USA takovou pomoc rozhodčích nepotřebují

Pětatřicet minut to byl ze srbské strany mistrovský výkon, Nikola Jokič a spol. přesto po olympijském semifinále s basketbalisty USA schovávali hlavy v dlaních. Do poslední čtvrtiny vstupovali s třináctibodovým náskokem, nakonec však prohráli 91:95.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Bitvu Srbska s USA provázela spousta emocí.

Článek

Pořadatelé turnaje tak dostanou vysněné finále mezi domácí Francií a Američany, zatímco Srby čeká jen souboj o třetí místo proti mistrům světa z Německa.

„Nevzdali jsme se a na to můžeme být hrdí,“ řekl nejlepší střelec Srbska Bogdan Bogdanovič. „Stačilo, aby dvě tři akce dopadly jinak, a mohli jsme slavit.“

Američané v úvodní desetiminutovce vedli 15:13, ale pak se nestačili divit. Kolektivní basket soupeřů jim dělal extrémní potíže, Srbové si vypracovali až sedmnáctibodové vedení, a nebýt výjimečného střeleckého představení Stephena Curryho (36 bodů, devět trojek), patrně už by se USA zotavit nedokázaly. Dlouhé minuty patřila palubovka Srbsku, ale zvýšená agresivita v obraně a přesná muška v závěru Američany zachránily. I když…

„Jsem naštvaný, protože jsme od rozhodčích neměli respekt,“ zuřil 74letý kouč Svetislav Pešič. „Nejlepší hráč na světě (Jokič) hrál 37 minut (a 41 sekund) a házel jen čtyři trestné hody, náš nejlepší střelec (Bogdanovič) hrál 32 minut a házel jedinou šestku. Což znamená, že se děly divné věci,“ stěžoval si srbský trenér.

Na Jokičovi se vyřádil trojlístek Adebayo, Davis, Embiid, dohromady ale měli američtí dlouháni jen pět osobních chyb, zatímco oba klíčoví Srbové nasbírali po čtyřech. Jakmile v závěru sudí foukli sporný čtvrtý faul Jokičovi, největší hvězda týmu už si dávala v obraně až moc velký pozor a nebyla tak důrazná.

Foto: Brian Snyder, Reuters

Nikola Jokič (15) se svými parťáky v semifinálové bitvě proti USA.

„Nesnižuji jejich vítězství, přeji jim štěstí. Ale z toho, co se dělo na hřišti, jsem zklamaný,“ litoval Pešič. „Vždycky jsem hráčům říkal, že když budou mlčet a bojovat, rozhodčí je odmění. To se ovšem nestalo.“

Bogdanovič byl v koncovce evidentně frustrovaný, když do něj zajel Kevin Durant, ale rozhodčí odpískali Srbovi hraní přes půl a míč přiřkli USA. „Bogi“ se dožadoval kontroly na videu, ale neuspěl.

„Snažili jsme se s nimi mluvit, oni se nesnažili mluvit s námi. Prostě odešli pryč. USA proti nám takovou pomoc nepotřebují. My jsme ji taky neměli, když nás chytali oběma rukama a podobně,“ zkritizoval Bogdanovič trojici arbitrů Anaya (Panama), Kozlovskis (Lotyšsko), Zurapovič (Bosna a Hercegovina).

„Nechci přemýšlet jako nějaký ubožák a vykládat jen: sudí, sudí. I když si myslím, že mohli dost věcí odpískat jinak. Ale chtěl jsem vyhrát i proti nim,“ tvrdil Bogdanovič, ovšem konkrétnější být nechtěl. Aby se to Srbům ještě nevymstilo v souboji o bronz…

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.