Hlavní obsah

Trenérka USK o novém systému Euroligy: Špičkové týmy se mohou dostat do potíží

Prožila turbulentní léto. Natália Hejková, hlavní trenérka basketbalistek ZVVZ USK Praha, si zvyká na nové složení realizačního týmu i na modernější systém blížící se Euroligy a staví tým tak, aby jej absence nezničily. „V Evropě musíme bojovat každý zápas o vítězství,“ ví dobře, že ztráty by mohly znamenat brzký konec.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Trenérka Natália Hejková na tiskové konferenci basketbalového klubu ZVVZ USK Praha.

Článek

Nad novým herním schématem Euroligy se Hejková pozastavila. Středečním zápasem na palubovce Valencie vstoupí hráčky USK do čtyřčlenné skupiny (dalšími soupeři budou Györ a Benátky), z níž tři nejlepší postoupí do druhé skupinové fáze. A místo tradičního Final Four bude na jaře na programu Final Six. Na postup do finále mimochodem čekají Pražanky už devět let, byť mezi elitní čtyřku procházejí pravidelně.

„Trochu to připomíná fotbalové poháry, kde už si teď zahrajete s kdekým. Vedení Euroligy očekává, že to soutěž zatraktivní, ale to je s otazníkem. Špičkové týmy můžou doplatit na to, že na začátku ligy nebudou kompletní,“ přemítá 70letá slovenská koučka.

V plném složení nebude ve Valencii ani USK. Slovinka Teja Oblaková se zotavuje po operaci, v zámořské WNBA bojuje Brionna Jonesová s Connecticut Suns o finále. A tak Hejková zavolala staré známé o pomoc.

Dočasně tak za Pražanky nastupuje jiná Američanka, pivotka Isabelle Harrisonová, jež si za USK zahrála už v sezoně 2018/2019. „Zámořské hráčky můžeme mít jen dvě, takže tu bude do doby, než budeme mít k dispozici jak Jonesovou, tak Ezi Magbegorovou. Přesvědčit Isabelle nebylo složité. Okamžitě řekla, že dorazí,“ líčí Hejková, která doufá, že třeba i přítomnost produktivní Harrisonové, jež v posledním ročníku WNBA nastupovala za Chicago Sky, pomůže přilákat více diváků na tribuny.

„Na WNBA chodí víc a víc lidí, což mě moc těší. Bylo by to krásné i u nás, nicméně evropský basket si potřebuje budovat vlastní vzory,“ přemítá Slovenka.

V USK zůstává hlavní trenérkou, ač se její pozice po konci uplynulého ročníku i v médiích dlouze řešila. Pomáhat jí budou asistenti Jan Pavlík a Martin Bašta, kteří budou mít na starost především zápasovou přípravu. „Dostanou obrovskou zodpovědnost,“ přikývne Hejková.

Těší ji, že se do Euroligy po deseti letech vrátily brněnské Žabiny, Česko tak má v prestižní soutěži dvojnásobné zastoupení. Úspěšná koučka věří, že Pražanky k výkonnostnímu růstu Žabin přispěly. V minulé sezoně s nimi USK prohrál po dlouhých 13 letech. „Vždy je dobré, když má ten takzvaně druhý tým koho nahánět. Před nějakými patnácti sezonami tomu bylo zase opačně, kdy jsme v jejich pozici byli my,“ připomíná.