Hlavní obsah

Trefil fanynku do hlavy, zranil hvězdu, teď kontroverzní Američan „pochválil“ Židy: Ne každý je lakomý

Vždy byl trochu výstřední. Teď si basketbalista Patrick Beverley opět pustil pusu na špacír. Když 36letý Američan po dvanácti sezonách opustil NBA a podepsal s Hapoelem Tel Aviv, hned do éteru vyslal výrok: „Ne každý Žid je lakomý. Ten, co mi nabídl smlouvu, byl docela štědrý,“ rozesmál se.

Foto: Profimedia.cz

Patrick Beverley v dresu Milwaukee Bucks

Článek

V první řadě je třeba ocenit, co Beverley v kariéře dokázal. Na šanci v NBA si musel počkat až do pětadvaceti, předtím se potloukal po Ukrajině, Řecku nebo Rusku. Po přesunu zpět za oceán se na dlouhé roky zařadil mezi nejlepší obránce soutěže, ač se 188 centimetry patří spíš mezi drobky.

Jednou za čas si však neodpustí výstřelek. Tu menší, jako když vytrhl fotografovi aparát, aby rozhodčímu na displeji ukázal, že na jeho tehdejšího spoluhráče LeBrona Jamese z Los Angeles Lakers měl odpískat faul. A jindy (většinou) zase výraznější, těch nashromáždil pořádnou řádku.

V play off 2013 si tehdy hvězdný Russell Westbrook chystal vzít oddechový čas, když pod něj Beverley ve snaze sebrat míč skočil, poranil mu meniskus a rozehrávači OKC Thunder ukončil sezonu.

Letos v květnu vyfasoval Beverley coby hráč Milwaukee Bucks trest na čtyři zápasy poté, co hodil míč po fanynce Indiana Pacers a trefil ji do hlavy. Následně odmítl na tiskové konferenci odpovídat na dotazy Malindy Adamsové z ESPN, protože prý neodebírá jeho podcast.

A když přestoupil do Izraele, neodpustil si stereotypní poznámku směrem k majiteli Hapoelu ohledně údajné židovské chamtivosti. Zároveň zpochybnil probíhající izraelsko-palestinský konflikt. „Přijde mi to vtipné. Lidé mi říkají, že jdu někam, kde je válka. Tak se jich ptám: ,A vy jste tam byli? Viděli jste, že se něco děje?‘ Najednou je každý expertem, že by mohl dělat pro CNN,“ vykládal dredatý Američan.

Chce si sám na vlastní kůži ověřit, jak bezpečné je působit na Blízkém východě. „Jakmile přiletí bomba, okamžitě mizím,“ sdělil.

Do Izraele si Beverley přivezl osobního kuchaře, k tomu se chystá o svém působení v Hapoelu natočit dokument. A těší se, že se na palubovce dočká větší role, než kterou měl v NBA: „Konečně zase budu mít míč v rukách, když o něco půjde. Chystám se s týmem vyhrát všechno, co bude k dispozici.“

Jen si musí dávat pozor na pusu. Není prvním americkým basketbalistou, který se do titulků médií dostal svými výroky a činy směrem k židovské komunitě. Před dvěma roky NBA suspendovala rozehrávače Kyrieho Irvinga, jenž na sociálních sítích sdílel odkaz na antisemitský film. Zároveň přišel o lukrativní smlouvu se společností Nike.

Související témata: