Hlavní obsah

Senzace! Mladí basketbalisté přehráli favorita a jsou ve čtvrtfinále

Aktualizováno

Čeští basketbalisté do 20 let se probojovali do čtvrtfinále mistrovství Evropy po výhře nad favorizovaným Srbskem 72:67. Jejich dalším soupeřem na turnaji v Gdyni bude vítěz večerního zápasu mezi Belgií a Islandem.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Basketbal – ilustrační foto

Článek

„Tohle je velká věc pro český basketbal a my uděláme maximum pro to, aby tahle pohádka jen tak neskončila,“ uvedl trenér Lukáš Pivoda na webu České basketbalové federace.

V základní skupině jeho svěřenci prohráli všechna tři utkání a také proti Srbsku dlouho ztráceli. Až tři a půl minuty před koncem poslední čtvrtiny se dostali po koši Šimona Svobody poprvé do vedení, které pak už nepustili.

Nejlepším střelcem zápasu byl Jakub Nečas, který zaznamenal 20 bodů a 11 doskoků. Svoboda dal 17 bodů. Srbům, kteří ovládli základní skupinu A se dvěma výhrami a jednou porážkou, nepomohlo 20 bodů Iliji Milijaševiče.

„Dnes se nám podařilo splnit všechny cíle, co jsme si před zápasem dali, a díky tomu jsme dotáhli zápas do vítězného konce. Je to pro nás velmi důležité vítězství, které nám dodá hodně energie a sebevědomí do dalších zápasů,“ řekl Svoboda.

Mistrovství Evropy basketbalistů do 20 let v Gdyni – osmifinále:
Česko – Srbsko 72:67 (15:22, 34:40, 54:58)