Hlavní obsah

Schází mu květináče a hledá na jídelníčku zeleninu. Americký kouč USK si zvyká na Prahu

Třeba na něj narazíte, jak brouzdá po Vinohradech a hledá park, který by se jeho pejskovi zamlouval. Zároveň okamžitě poznáte, jak basketbalem žije. David Gale, nový kouč USK Praha, zapáleně vypráví o kamarádství s Blakem Schilbem, zkušenostech z NBA i nezvyklém problému, v české metropoli mu totiž schází květináče.

Foto: X.com/David Gale

Kouč David Gale uděluje pokyny.

Článek

Ne, jeho příběh v Hollywoodu ještě nenatočili. A tak zatímco filmový David Gale v podání Kevina Spaceyho čeká v cele na trest smrti, ten skutečný si zvyká na Prahu. Poprvé si ji prošel před sedmnácti lety, tehdy ale jen coby výletník. Teď čeká čerstvého čtyřicátníka z Kalifornie tvrdá práce.

Má výhodu, že k ruce bude mít svého kamaráda Schilba v pozici hrajícího asistenta. „Jsme jako bráchové, dokonce máme stejná tetování,“ vykládá Gale, jenž v posledních letech hledal talenty pro nashvillskou univerzitu Vanderbilt.

Se Schilbem se poznali už coby středoškoláci, společně pak trávili léta na kampusu Loyola University. „Všechny úspěchy jsme slavili spolu, třeba když Blake za celé utkání minul jen jedinou střelu,“ vzpomíná Gale. Zato někdejší český reprezentant přiznává, že na palubovce spolu zas tolik hvězdných chvil nezažili. „David spíš vysedával na střídačce,“ rozesměje se Schilb.

Jenže zatímco tehdy by se Gale tuze rád proháněl po prknech, teď už si život bez pobíhání podél postranní čáry nedovede představit. Životopis má bohatý, vždyť prošel několika týmy NBA. „Pro Los Angeles Clippers jsem čtyři roky stříhal videa, pak jsem přešel na šest let do Toronta. A tam jsem se stal koučem, kterým jsem teď. To bylo mezi roky 2011 a 2017, tedy krátce předtím, než Raptors vyhráli NBA,“ vypálí.

Znovu měl pod palcem především videopřípravu, zápasy ale už tentokrát sledoval po boku Dwanea Caseyho, tehdejšího trenéra Raptors. „Musel jsem znát každou secvičenou akci v lize a vydedukovat, co se soupeř zrovna chystá zahrát. A pak jsem hned zakřičel na Dwanea i na hráče, jak útok bránit,“ vypráví Gale.

S USK přišel do kontaktu už před lety. Když trénoval litevský Nevěžis, snažil se z Prahy zlanařit do týmu svého parťáka Schilba. Zároveň komunikoval s vedením o možném nástupu do funkce už tehdy, jenže během covidu byl možný přesun až příliš komplikovaný. A tak Gale aspoň doporučil krajana Joshe Kinga, který posléze na Folimance jednu sezonu trénoval.

„Mým životním heslem je: nikdy nepal mosty. Proto jsem se sám v létě ozval generálnímu manažerovi Petru Jachanovi, když zrovna hledal trenéra. A pojítkem byl samozřejmě znovu Blake,“ líčí Gale detaily vzniku svého pražského angažmá.

Do Česka přiletěl teprve před měsícem a musí si zvykat. „Vždyť vy jíte jenom maso a brambory, já potřebuju zeleninu,“ směje se. Bloumá po Vinohradech a hledá, kam by mohl se svým psem vyrážet na procházky. „Mám trochu problém s tím, že v Praze není dostatek zeleně. V Americe máte všude kolem chodníků květináče, aby to trochu vypadalo. A taky musím objevit nějaké parky,“ říká Gale.

Na druhou stranu ho potěšilo, že domluvit se anglicky není problém. „I tak bych se rád čestinu aspoň trochu naučil. Už teď umím děkuji, dobré ráno, dobrou noc. Ale je to těžká řeč, o tom žádná,“ krčí rameny.

Foto: Václav Mudra/CZ Basketball

David Gale (první zprava) na předsezonní tiskové konferenci NBL.

Basketbalová řeč je ovšem univerzální, byť rozdíly mezi evropským a zámořským stylem jsou nepopiratelné. Galeovým cílem je kádr USK naučit složitější systém, než na který jsou Pražané zvyklí. „Jde o mladé kluky, ale já s nimi podle toho zacházet nebudu. Pro mě jsou to dospělí chlapi,“ zdůrazňuje.

Strach nemá, vždyť Evropa už pro něj není ničím novým. Koučoval i v Německu. „A tam mi dali Range Rover, to bylo skvělé,“ pousměje se. „Zato v Litvě jsem dostal pořádný kopanec do zubů. Musel jsem se vrátit do Států a sesumírovat si, jakým koučem chci vlastně být, abych mohl zpátky do Evropy.“

Teď už má jasno. Mimo jiné by rád, aby USK střílelo více trojek. A zároveň ho už nepřekvapí rozdílné posuzování faulů či kroků. „Můj styl je momentálně kombinací toho zámořského s evropským. Blake trénoval středoškoláky, asistent Pospa (Jan Pospíšil) zase hráče do 17 let. Máme perfektní mix,“ libuje si.

Do sezony vstoupí Pražané sobotním domácím duelem s nováčkem z Jindřichova Hradce a určitě by rádi vylepšili výsledek z uplynulého ročníku, kdy vypadli v osmifinále play off. „Dáváme dohromady tým, zvykáme si na sebe, snažíme se, aby se mladí kluci zbavili některých špatných návyků. Nicméně zatím je všechno skvělé, Praha je krásné město a žít v Česku je pro mě snazší než v Litvě,“ hlásí Gale.