Hlavní obsah

Olympijská hvězda si zaplatí, aby mohla hrát v NBA

Když se řekne NBA, na mysli vytanou astronomické částky, přepych a bohatství. Aby však mohl Guerschon Yabusele ještě zažít atmosféru nejlepší basketbalové soutěže světa, musí z vlastní kapsy vylovit pořádný balík. Ale pokud uspěje, odměna může být sladká. A hlavně doživotní.

Foto: Profimedia.cz

Guerschon Yabusele (7) smečuje přes LeBrona Jamese.

Článek

Osmadvacetiletý Francouz prožil parádní olympijský turnaj. Domácímu výběru pomohl ke stříbru a ve finále proti Američanům monstrózně zasmečoval přes LeBrona Jamese, což se jen tak někomu nepovede.

Průměroval 14 bodů na utkání a logicky vzbudil zájem i za oceánem. Mazané mozky šéfů Philadelphia 76ers neotálely a poslaly Yabuselemu nabídku ročního kontraktu s výdělkem 2,1 milionů dolarů (přibližně 47,7 milionu korun). Slušné, že? Jenže zde se příběh komplikuje.

Yabusele totiž patřil Realu Madrid. A pokud se chtěl ze smlouvy s královským klubem vyvázat, musel by do jeho kasy přisypat 2,5 milionu dolarů (asi 56,7 milionu korun).

Ovšem tyhle peníze nepůjdou z rozpočtu 76ers, aspoň ne všechny. Podle aktuálně platné kolektivní smlouvy smí kluby NBA v podobných případech přispět jen 850 tisíci dolary, zbytek už je na hráči.

Více než stodvacetikilový Francouz neváhal. „Dlouho jsem čekal na druhou šanci. Jsem připravený,“ vzkázal chlapík, který mezi lety 2017 a 2019 odkroutil po draftu dva nepříliš vydařené ročníky za Boston Celtics.

No dobře, 2,1 milionu (výdělek) minus 1,65 milionu (výstupní klauzule po odečtení podílu 76ers na platbě) by znamenala pořád jistou sumičku v zelených barvách. Jenže pozor. Jak zdůrazňuje web basketnews.com, více než třetinu příjmu za rok v NBA slupnou federální daně, 3 procenta poputují státu Pensylvánie, další daně naskáčou basketbalistům za návštěvu každého amerického státu, do něhož během sezony přicestují. A nezapomínejte na příspěvek agentovi.

Výsledek? Aby mohl strávit sezonu v NBA, musí Yabusele sehnat přes půl milionu dolarů!

Francouz ale z matiky nepropadal, a tak si spočítal, že při dlouhověkosti se mu přesun vyplatí. Nehledě na potenciální zisky z reklam a vidinu prodloužení kontraktu při kvalitních výkonech.

Každý basketbalista, který v NBA nastoupí do třech sezon, totiž získá nárok na jakýsi sportovní důchod. Yabuselemu tak stačí v nadcházející základní části naskočit do hry na jedinou minutu, aby si zajistil rentu ve výši tří tisíc dolarů měsíčně (zhruba 68 tisíc korun) od dosažení věku 62 let až do konce života. A to je slušný příspěvek. S každou další odehranou sezonou navíc měsíční sazba stoupá. S ní už může počítat třeba i jediný český zástupce v elitní lize Vít Krejčí, jehož čeká čtvrtý ročník.

V Realu si mimochodem umějí finančně pohlídat odchody svých opor do NBA perfektně. Za posledních deset let už na výstupních klauzulích díky přesunům Nikoly Mirotiče, Luky Dončiče, Facunda Campazza a dalších inkasovali přes 20 milionů eur (v současném kurzu zhruba 503 miliony korun).

Související témata: