Hlavní obsah

Zadýchané Češky přejely velkou neznámou. Teď musí vyřadit z provozu trojkový válec

Moc nevěděly, co od sebe čekat v nezvyklé nadmořské výšce 2240 metrů, a dost velkou neznámou byl i soupeř z Afriky. S Mali se české basketbalistky na mezistátní scéně dospělých utkaly pouze jednou, v roce 2008 na olympiádě v Pekingu. Úvodní zápas předkvalifikace MS 2026 v Mexiku ale dopadl pro národní tým dobře, nakonec zvítězil přesvědčivě 84:63.

Foto: Foto: CZ Basketball/Václav Mudra

České basketbalistky (v červeném) zdolaly Mali.

Článek

„Stále ještě cítím těžší nohy a rychleji se zadýchávám,“ připouštěla vliv specifického klimatu pivotka Emma Čechová. „Počítaly jsme s tím, že to bude dost tvrdý zápas. Mali hraje hodně riskantní obranu a snaží se vypichovat míče a donutilo nás k vysokému počtu ztrát,“ uvažovala Čechová.

„Číslo 25 v kolonce ztrát balónů je hrozné, ale stejné číslo v kolonce našich asistencí ukazuje, jak správně šel míč z ruky v útoku, kdy jsme se dostali do toho dvacetibodového vedení. Pozitiv je víc, i když budeme ukazovat holkám spíš negativa pro poučení,“ mínil asistent trenérky Petr Treml.

„Těší mě, že jsme na doskoku uplatnily výškovou převahu,“ doplnila Čechová.

„Zápas jsme měli víceméně pod kontrolou, ale ve třetí čtvrtině jsme trochu jsme zastavili útočný potenciál, který chceme využívat, a to v přechodové fázi. Musím ale říct, že i v těžkých momentech hráčky trefovaly důležité střely, a to nás udrželo nad dvoucifernou hranicí náskoku,“ líčil Treml.

Sotva odvalily pomyslný africký balvan z cesty, čeká reprezentantky už v noci z úterý na středu (1.30 h, vysílá ČT sport) střet s asijským stylem basketu. Ambiciózní Korea ale ve svém úvodním duelu překvapivě podlehly Venezuele.

„Korejky mají všechny hráčky neustále v pohybu a výborné střelkyně za tři body, dohromady trefily z perimetru 11 trojek,“ všimnul si při skautingu soupeřek Treml a pro nečekaný výsledek měl jediné vysvětlení.

„Možná na Koreu dolehlo, že přiletěly před třemi dny a na některých hráčkách byla vidět velká únava. I přesto, že pořád běhaly rychle, umí běhat ještě rychleji,“ tvrdil.

Druhá výhra by pro český tým znamenala téměř jistotu postupu ze skupiny.

„Víme, že nás čeká ještě těžší utkání, než jsme si původně mysleli. Korea teď s nožem na krku už musí vyhrát a bude velmi těžké se na ni připravovat, protože to není o systémech, ale střelkyních a velkém pohybu bez míče,“ dodává Treml.

Český tým bude také chtít využít svou podkošovou sílu, když vysoce efektivní duo Julia Reisingerová – Emma Čechová zapsalo v prvním zápase dohromady 36 bodů, 15 doskoků a tři bloky.

„Hlavně si musíme pohlídat obranu a být víc agresivní, než jsme byly proti Mali. Doufám, že se nám to povede,“ věří Čechová.