Hlavní obsah

Černá můra hvězdy NBA znovu ožívá. Za mřížemi může být nesprávný člověk

Rok 1993 by nejraději vymazal ze svého života. Přitom mu bylo krásných třicet. Vyhříval se na vrcholu své kariéry a na účet mu proudily miliony dolarů. Michael Jordan si ovšem prošel peklem. Nejdříve byl obviněn z gamblerství a poté mu zemřel otec. Ne však přirozenou smrtí, byl zastřelen. V luxusním automobilu, který mu darovala hvězda NBA. Nejlepší basketbalista všech dob nyní musí být v šoku. Soudce totiž žádá o propuštění jednoho z pachatelů ohavného činu. Po téměř třiceti letech!

Foto: Profimedia.cz

Michael Jordan (na archivním snímku)

Článek

James Jordan si 20. června vychutnal třetí triumf svého syna, když jeho Chicago Bulls porazilo ve finále play off Phoenix Suns 4:2 na zápasy. To však byla jeho poslední radost z basketbalových úspěchů. Dalších tří titulů už se nedožil.

Dne 23. července 1993 byl James Jordan zavražděn ve věku 56 let. V Lumbertonu v Severní Karolíně sjel mimo dálnici, aby si odpočinul. V noci zaparkoval mimo silnici a usnul. A probudil se pouze na okamžik, protože byl zastřelen. Jak vypověděli pachatelé vraždy.

Larry Demery a Daniel Green , kterým bylo v době jejich kriminálního činu pouhých osmnáct let (v USA je plnoletost až od 21 let), se při výslechu i soudu vzájemně obviňovali. Proto byli v roce 1996 odsouzeni na doživotí oba.

Jak už to bývá, Jordan senior se jim připletl do cesty náhodně. Demery u soudu vypověděl, že se s Greenem připravovali na vyloupení motelu, když spatřili auto boháčů Lexus. Shledali ho jako snadnější kořist.

Po prohledání oběti zjistili, že zastřelili tátu jednoho z nejslavnějších Američanů i světových sportovců. „Myslím, že jsme zabili otce Michaela Jordana,“ měl Demery říct Greenovi. Tělo zavražděného odnesli do bažiny poblíž města Bennettsville.

Michael Jordan se tehdy psychicky zhroutil a kvůli stresu přerušil zářnou kariéru. A v šoku je i nyní. Případ vraždy Jamese Jordana totiž nabírá na velkém obratu. Po více než třiceti letech!

Soudce Gregory Weeks, který má na starosti tuto kauzu, překvapivě požádal státní radu, aby podmínečně propustila Daniela Greena. Jednoho z odsouzených vrahů…

Jako vysvětlení uvedl, že se obává, aby ve vězení nepobýval nesprávný člověk.

Weeks tvrdí, že soudní znalec, který měl na starost forenzní identifikaci DNA z lidského biologického materiálu, si nepřipouštěl variantu, že by Green mohl být nevinný.

Daniel Green, kterému je nyní 48 let, si odpykává trest v zařízení Southern Correctional Institute v Troy v Severní Karolíně.