Hlavní obsah

Posunutý začátek zápasu přinesl střeleckou exhibici, kterou Češky vyběhaly

Zápasy proti Mali a Jižní Koreji jí nevyšly, v posledním duelu základní části s Venezuelou ale patřila mezi klíčové postavy. Rozehrávačka Kateřina Zeithammerová odehrála přes šestnáct minut, připsala si dvanáct bodů a výraznou měrou přispěla k třetímu vítězství českého týmu v předkvalifikaci MS v Mexiku.

Foto: Václav Mudra/CZ.BASKETBALL

Rozehrávačka Kateřina Zeithammerová proměnila proti Venezuele čtyři trojky

Článek

„Padaly nám střely z dálky, takže tohle nám vyšlo,“ říká autorka čtyř trojek. Český tým nakonec proměnil proti Venezuele čtrnáct tříbodových pokusů a jihoamerický tým deklasoval jednoznačným rozdílem 86:49.

Venezuela přitom byla pro české basketbalistky velkou neznámou, v Mexiku spolu sehrály první vzájemný zápas. „Úplně jsme nevěděli, co nás čeká,“ připouští asistent trenérky Petr Treml. Hráčky ale nic nepodcenily. „Do zápasu jsme šly s respektem, protože jsme věděly, že tenhle tým je silový, hodně individuálně šikovný a mysleli jsme, že to bude těžký zápas,“ tvrdí dvaadvacetiletá Zeithammerová.

Foto: Václav Mudra/CZ.BASKETBALL

České hráčky v posledním zápase skupinové fáze předkvalifikace MS dominovaly

Poslední zápas českého týmu ve skupině poznamenalo zpoždění začátku. V hale se kvůli kolapsu hráčky z Mali z předchozího utkání čekalo na sanitku a duel začal o půl hodiny později. „Báli jsme se, jak zapůsobí zdržení začátku zápasu, ale zapůsobilo to asi skvěle, protože jsme měli skvělou střeleckou úspěšnost,“ vysvětluje Treml.

Úvodní minuty nabídly střelecký koncert z obou stran. V šesté minutě bylo skóre až netypicky vysoké – Češky vedly 20:15. „Chvíli to vypadalo jako nějaký exhibiční zápas, ale my jsme s tím nebyli spokojení, protože chceme vycházet z obrany a tam jsme byli příliš tolerantní a moc slabí,“ říká asistent trenérky.

První čtvrtina nakonec přinesla celkově 49 bodů. „Aspoň jsme měly víc času na rozstřílení, takže v tom nevidím problém. Byly jsme trochu ztuhlé, ale zvládly jsme to rozběhat,“ dodává rozehrávačka brněnských Žabin.

Foto: Václav Mudra/CZ.BASKETBALL

Kateřina Zeithammerová byla v zápase s Venezuelou jednou z klíčových hráček

Po turbulentní první desetiminutovce už svěřenkyně Romany Ptáčkové převzaly taktovku utkání a postupně navyšovaly náskok. Důležitou roli v tom hrála celoplošná precizní obrana. „Měly jsme rozebrané hráčky a zvládly jsme je dobře pokrýt, proto takový rozdíl,“ vysvětluje Zeithammerová konečný rozdíl sedmatřiceti bodů. „Pomaleji jsme se rozjížděli, ale pak se to zlepšilo a ubránili jsme všechny hlavní hráčky, na které jsme se připravovali, což bylo cílem,“ vykládá Treml.

Třetí výhrou si české reprezentantky zajistily postup z prvního místa ve skupině a v semifinále narazí na domácí Mexiko, které prohrálo s Černou Horou až v prodloužení 71:74.

Systém předkvalifikace o MS

Předkvalifikační turnaje jsou novým soutěžním formátem FIBA. Na turnaji hrají týmy, které jsou dostatečně vysoko ve světovém rankingu, a zároveň se nedostaly na letošní olympijské hry do Paříže. Česko je ve světě na 23. místě, v evropském žebříčku mu patří 13. pozice.

Ze dvou předkvalifikačních turnajů hraných v Mexiku (s českou účastí) a ve Rwandě postoupí do hlavní fáze kvalifikace jen vítěz. Pokud se Češkám nepovede uspět v předkvalifikaci, mají šanci na postup ještě z mistrovství Evropy 2025, když skončí do 8. místa. Pouze vítěz kontinentálního šampionátu automaticky postupuje na MS.

Nová je i samotná kvalifikace. Půjde o čtyři globální turnaje pro 24 týmů, které se odehrají začátkem roku 2026. Na světovém šampionátu v Berlíně se za dva roky představí 16 týmů.