Hlavní obsah

Nymburk posílil a troufá si na Ligu mistrů. Soupeře máme hratelné, věří pivot Kříž

Běžně se zdráhá velkolepých prohlášení. Tentokrát se ale Martin Kříž k jednomu odhodlal. „Nymburk bude určitě ještě kvalitnější než loni,“ pronesl jednatřicetiletý basketbalista s jako vždy pečlivě upraveným vousem. Cíle domácího šampiona? Obhájit líbivý pohár a proklouznout do Ligy mistrů.

Foto: Václav Mudra/CZ Basketball

Nymburský pivot Martin Kříž

Článek

Reprezentační pivot se středočeským celkem ve středu odcestuje do turecké Antalye, kde zabojuje v kvalifikačním turnaji o postup do Ligy mistrů. A i oficiální stránky soutěže hlásí: „Nymburk je hlavním favoritem.“

I Kříž věří, že český mistr má slušnou šanci. Pokud dvakrát zvítězí, postoupí. „Pevně věřím, že se do Ligy mistrů můžeme vrátit. Soupeři jsou určitě hratelní, nicméně je začátek sezony, tak nevíte, proti komu nastoupíte, ač jména znáte,“ podotýká zkušený basketbalista.

Teď bude Nymburk čekat, jestli v semifinále narazí na kyperský Keravnos, nebo kosovský celek Trepča. A ve finále můžou číhat třeba slovenské Levice. „Příprava se nám vydařila, je to jenom o nás,“ říká Kříž.

Právě kvůli účasti v bojích o Ligu mistrů vstoupí Nymburk do domácí soutěže až později, konkrétně ve středu 25. září domácím utkáním proti Olomoucku. A není pochyb, že Středočeši jsou znovu favoritem soutěže. Získat dvacátý titul v klubové historii je zatraceně silným lákadlem. „Navíc se druhou sezonou hraje o nový pohár, o to je motivace větší. Je nádherný a neradi bychom ho někomu půjčovali,“ hlásí Kříž.

Ten si musí zvykat na nové spoluhráče, v Nymburku přes léto zahýbali kádrem poměrně výrazně. Kromě partičky Američanů k Labi zamířil i Matěj Svoboda, který poslední tři sezony odehrál za Děčín. A Kříž si od něj slibuje hodně. „Rychle se do systému zapracoval, ač ho chvíli trápilo menší zranění. Pevně věřím, že bude připravený a moc nám pomůže,“ doufá.

Celkově by mělo jít o zajímavý ročník, liga se obměnila. Pryč je Kolín, který nezískal licenci, do nejvyšší soutěže se naopak vrátil Jindřichův Hradec. A velký třesk proběhl třeba v Ústí nad Labem. „Mají skoro nový mančaft, získali Adama Číže nebo Tomáše Vyorala,“ líčí Kříž. „Uvidíme po prvním měsíci, jak může NBL vypadat. Nicméně v našem případě zatím funguje všechno přesně tak, jak by mělo,“ dodává pivot.