Hlavní obsah

Nejvyšší basketbalistkou světa v sedmnácti. Čínská věž ani nemusí skákat

Jen málokdy odlepí špičky od země. „Jo, na koš dosáhnu celkem snadno,“ pousměje se Čang C’-jü. Čínská středoškolačka, která v sedmnácti měří 220 centimetrů, patří mezi nejvyšší ženy světa. Při pohledu na její zápolení v národním dresu s vrstevnicemi se vám až zdá, že basketbal je v určitých případech nefér.

Foto: Profimedia.cz

Čínská pivotka Čang C’-jü měří 220 centimetrů.

Článek

Poprvé dostala pozvánku do reprezentace do 18 let. Do úvodního zápasu na domácím Asijském poháru naskočila mládežnice z provincie Šan-tung ze střídačky a okamžitě zazářila, za 13 minut ve hře při výhře 109:50 nad Indonésií proměnila všechny své střely a zaznamenala 19 bodů. Výkon ve druhém duelu byl ještě působivější, Nový Zéland zasypala 36 body, přidala 13 doskoků a pomohla Číně k triumfu 90:68. Jenže jako by stále neměla dost. Třetí utkání? Vítězství 97:81 nad Japonskem, 44 bodů a 14 doskoků!

A záběry, jak ční nad zoufalými protihráčkami, obletěly svět. Málokterá dívka, s níž se potká na palubovce, je Čang C’-jü aspoň po ramena.

„Jsou věci, které v životě prostě neovlivníme. A že jsem takhle vysoká, beru jako dar,“ svěřila se během probíhajícího turnaje neobyčejná čínská pivotka.

Oba její rodiče byli basketbalisté. Tatínek měří 213 centimetrů, maminka 198, takže předpoklady k řádné výšce měla Čang vždy. Jenže vyrostla tak, že na světě už v čerstvých sedmnácti patří mezi nejvyšší. Podle Guinnessovy knihy rekordů je nejvyšší žijící ženou světa Turkyně Rumeysa Gelgiová s 215 centimetry. Čang, která je na rozdíl od Gelgiové schopna běžného pohybu a nepotřebuje chodítko, ji překonává o dobrých pět čísel.

Číňanky si samozřejmě všimli i za oceánem. Pokud by se za pár let přesunula do WNBA, stala by se nejvyšší basketbalistkou, jež kdy v prestižní americké lize nastoupila (dosud Margo Dydeková, 218 cm).

Může tak přispět k rozmachu, který momentálně ženský basketbal především díky bývalé univerzitní hvězdě a nynější jedničce draftu Caitlin Clarkové zažívá.

Čang ale říká: „Snažím se o budoucnosti příliš nepřemýšlet. Napřed se potřebuju ještě zlepšit, než budu uvažovat nad dalšími kroky.“

Studentka pekingské střední školy Čching Chua si basketbal, který upřednostnila před skokem vysokým i dalekým, jež rovněž zkoušela, především užívá. „Jasně, možná je pro mě jednodušší dostat se ke koši než pro ostatní, ale basket je i o spoustě jiných věcí. A každý z nás je jiný, tak je to správné,“ zdůrazňuje zázračná dívka.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.