Hlavní obsah

Nejužitečnější hráč finále NBA přijde o olympiádu a viní Nike z protekce

Nedostal se do výběru, a tak rozdmýchal konspirační teorii. Americký basketbalista Jaylen Brown se domnívá, že na soupisce USA pro blížící se olympijské hry chybí kvůli svým letitým sporům s oděvní značkou Nike.

Foto: Profimedia.cz

Jaylen Brown, basketbalista Boston Celtics, rozhazuje rukama

Článek

Už jeho vynechání z původní nominace bylo překvapením. A když se zranil Kawhi Leonard, který nastupuje na stejné pozici jako Brown, byl 27letý čerstvý vítěz NBA a nejužitečnější hráč finálové série první na ráně. Jenže přednost dostal Derrick White, jeho parťák z Boston Celtics. Zároveň klient Nike.

Jakmile se objevila informace o Whiteově nominaci, Brown začal plnit sítě. „Nike, takže vy takhle?“ vyťukal na X. Poté přidal: „Nebojím se vás ani vašich prostředků.“

Přitom sám Brown povětšinou basketbalové boty věhlasné značky rovněž obouvá, jenže s Nike nemá exkluzivní smlouvu. Před časem si z nich dokonce nechal odstranit ikonickou fajfku.

Mizerné vztahy mezi sebou mají přinejmenším od listopadu 2022. Tehdy společnost Nike rozvázala sponzorský kontrakt s rozehrávačem Kyriem Irvingem kvůli údajným antisemitistickým projevům. „Odkdy Nike dbá na nějakou etiku,“ čílil se tehdy Brown, momentálně jeden z nejlépe placených hráčů NBA.

Nike je hlavním sponzorem americké olympijské výpravy, a tak Brown došel k názoru, že firma z Oregonu může mluvit i do basketbalové nominace. V ní je teď mimochodem sedm klientů Nike (Devin Booker, Anthony Davis, LeBron James, Jrue Holiday, Kevin Durant, Tyrese Haliburton a donominovaný White) z dvanácti členů.

Akcie Nike na konci června prodělaly historický pokles. Jakmile společnost odhalila své finanční vyhlídky na nadcházející fiskální rok s odhadovaným propadem o jednotky procent místo nárůstu, přišla okamžitá reakce burzy a pád o dvacet procent za jediný den.

Právě celosvětově sledované olympijské hry můžou být pro Nike dobrým způsobem, jak získat pozornost, což ostatně potvrzuje i šéf oděvního giganta John Donahoe: „Olympiáda v Paříži nám nabízí nejlepší možnou příležitost k tomu, jak se podělit se světem o naši sportovní vizi.“

Brown měl rovněž jasnou vizi. Už před startem poslední sezony hlásal, že touží po cestě do Francie. „Bylo by to super. Není větší čest než reprezentovat USA,“ vykládal, aniž by tušil, že o necelý rok později zvedne premiérově nad hlavu trofej pro vítěze NBA. Jenže to mu nestačí.

Důkazy, že by si Nike pohrával s nominací, nemá. Nebo je aspoň zatím nechce zveřejnit. „Jednoho dne všechno povím. Zatím nemají lidé ani tušení,“ rozpovídal se na sítích. Ale pokud by se nedala zdravotně dohromady americká hvězda Kevin Durant, jež momentálně laboruje s bolavým lýtkem, třeba Browna olympiáda nakonec stejně nemine. S fajfkou na dresu.