Hlavní obsah

Mexická překážka zdolána. České basketbalistky dělí jedna výhra od postupu

Aktualizováno

Češkám zbývá poslední krok k postupu do hlavní fáze kvalifikace o světový šampionát. Před zaplněnou halou dokázaly reprezentantky porazit domácí Mexiko 82:72, rozhodla hlavně vydařená třetí čtvrtina. Ve finálovém zápase v noci z neděle na pondělí (1:00 českého času) vyzvou překvapivě Jižní Koreu, která vyhrála nad Černou Horou.

Foto: FIBA

Češky vydřely finále předkvalifikace a dělí je jediná výhra od postupu.

Článek

Češky nastoupily v červených dresech a už úvodní minuty naznačovaly, že semifinálový zápas s Mexikem bude úplně jiný než přípravné utkání se stejným soupeřem před týdnem. Soupeřkám se více dařilo v útoku a brzy se dostaly do šestibodového vedení. „Hlavní byla naše obrana. Hráčky Mexika nás velmi jednoduše obcházely jedna na jednu a obrana nebyla kompaktní,“ nebyla spokojená s hrou v úvodním poločase trenérka Romana Ptáčková.

V základní sestavě dostala oproti minulým zápasům šanci Karolína Šotolová. Prvních šest bodů českého týmu dala pivotka Julie Reisingerová, další Češky se střelecky chytly až v páté minutě zápasu. Vyrovnanou čtvrtinu dokázaly nakonec díky trefě Emy Čechové převrátit na svou stranu.

Mexičanky nepolevily ve svém tlaku ani ve druhé desetiminutovce. Po nepříliš bodově bohatých prvních minutách se soupeřky znovu utrhly a utekly českým hráčkám na rozdíl osmi bodů. „Naše hra byla málo pestrá, měli jsme tak jednu myšlenku a nebyly jsme odvážné ve střelbě z dlouhé vzdálenosti,“ připomíná Ptáčková nízkou střeleckou snahu z dálky.

Foto: Václav Mudra/CZ.BASKETBALL

Trenérka národního týmu Romana Ptáčková při semifinálovém utkání proti Mexiku

Velký podíl na mexickém vedení mělo i šest ztrát národního týmu a 71% úspěšnost střelby soupeřek za dva body. Závěr čtvrtiny opět patřil svěřenkyním Romany Ptáčkové, přesto odcházely do šaten s mankem tří bodů.

Do třetí části Česky vlétly nevídaným způsobem. Trojka Terezy Vyoralové rozjela střeleckou kanonádu. „Pořád jí říkáme, že je skvělá střelkyně, protože to o ní víme. Jenom si musí věřit,“ míní hlavní trenérka. Rozehrávačka USK Praha vstupovala do čtvrtiny se čtyřmi body na kontě, proměnila ale tři trojky a výrazným způsobem posunula Češky do vedení. Celkově si připsala 20 bodů a byla nejlepší střelkyní zápasu.

Foto: FIBA

Tereza Vyoralová zapsala proti Mexiku 20 bodů, z toho čtyři trojky.

Konečně se uchytila tříbodová střelba, za první poločas se Češky zpoza oblouku trefily pouze jednu, ve třetí čtvrtině zapsaly pět trojek ze šesti pokusů. Národní tým odehrál jednu z nejlepších čtvrtin na turnaji – úplně se vyvaroval ztrát, naopak připsal pět zisků. Čtvrtinu Češky ovládly poměrem 30:14. „Ve druhém poločase se zlepšila jak obranná, tak útočná fáze,“ hodnotí Ptáčková.

České reprezentantky šly do poslední části zápasu s pohodlným náskokem třinácti bodů, který po celou desetiminutovku kontrolovaly. I přes sedm ztrát a nulu zisků svěřenkyně Romany Ptáčkové dokázaly bodový polštář udržet a nepustily Mexičanky na dostřel, nejblíže se dokázaly soupeřky dostat na rozdíl šesti bodů. Úspěšnými trestnými body ale Češky znovu odskočily na konečný rozdíl deseti bodů.

Foto: FIBA

Julie Pospíšilová přidala proti Mexiku třináct bodů.

K postupu do hlavní fáze kvalifikace o mistrovství světa 2026 zbývá českým hráčkám jediná výhra. Ve finále vyzvou Jižní Koreu, která možná trochu překvapivě porazila Černou Horu 88:66. S asijským týmem se Češky utkaly už v základní části, kde vyhrály 76:63. Finále se odehraje v noci z neděle na pondělí v 1:00 českého času. Na druhém předkvalifikačním turnaji do finále postoupily hráčky Senegalu a Maďarska.

Předkvalifikace MS 2026 basketbalistek v Mexico City
Česko – Mexiko 82:72 (19:18, 32:35, 62:49)
Nejvíce bodů: Vyoralová 20, Pospíšilová 13, Reisingerová 11 – Jaquezová 20, Ramosová 15, Pyanová 8
Čtvrtiny: 19:18, 13:17, 30:14, 20:23
Jižní Korea – Černá Hora 88:66

Systém předkvalifikace o MS

Předkvalifikační turnaje jsou novým soutěžním formátem FIBA. Na turnaji hrají týmy, které jsou dostatečně vysoko ve světovém rankingu, a zároveň se nedostaly na letošní olympijské hry do Paříže. Česko je ve světě na 23. místě, v evropském žebříčku mu patří 13. pozice.

Ze dvou předkvalifikačních turnajů hraných v Mexiku (s českou účastí) a ve Rwandě postoupí do hlavní fáze kvalifikace jen vítěz. Pokud se Češkám nepovede uspět v předkvalifikaci, mají šanci na postup ještě z mistrovství Evropy 2025, když skončí do 8. místa. Pouze vítěz kontinentálního šampionátu automaticky postupuje na MS.

Nová je i samotná kvalifikace. Půjde o čtyři globální turnaje pro 24 týmů, které se odehrají začátkem roku 2026. Na světovém šampionátu v Berlíně se za dva roky představí 16 týmů.