Hlavní obsah

Legendy na bankovce a podpis z vojenské knížky. Český basketbal má pamětní list

Český a slovenský basketbal v letošním roce slaví jubileum, sto let organizovaného basketbalu. Oslavy, které probíhají od začátku roku, vyvrcholí slavnostním galavečerem 27. června. Už ve středu ale zástupci České basketbalové federace představili jedinečnou sérii pamětních listů s československými legendami.

Foto: cz.basketball, ČTK

Pamětní list k oslavám sta let českého a slovenského basketbalu. 

Článek

Pamětní list pro CZ.BASKETBALL připravila Státní tiskárna cenin. „Obě národní basketbalové federace se hrdě hlásí k bohaté historii plné medailí, titulů, pohárů, úspěchů na půdě sportovní diplomacie i osobností celosvětového významu. Tento pamětní list je pomyslným mostem do druhé stovky moderních dějin pod bezednými koši,“ uvedl místopředseda České basketbalové federace Zdeněk Bříza.

Ústředním motivem pamětního listu jsou čtyři basketbalové legendy – za českou stranu hráči 20. století Jiří Zídek st. a Milena Jindrová. Slovensko na bankovce reprezentuje Stanislav Kropilák a Anna Kotočová, za svobodna Janoštinová.

Foto: CZ.BASKETBALL

Pamětní list k oslavám sta let českého a slovenského basketbalu.

Autorem podobizen z fotografií jsou grafik Jakub Marek a kreslířka Karolina Koblen, která se musela potýkat s menšími problémy. „Museli jsme vybrat fotky basketbalistů a syn pana Kropiláka mi říkal, že má pocit, že jeho otec na té fotce trochu šilhá, tak jsme to museli překreslit, tak aby nešilhal,“ říkal na tiskové konferenci ke křtu bankovky Bříza.

Na výrobě pamětního listu se podíleli i rodinní příslušníci basketbalových legend. „Moje mamka je dlouhodobě zdravotně indisponovaná, ale probíral jsem s ní, co by se tam hodilo. Je nadšená z té finální podoby, je to pocta za to, co všechno basketbalu obětovala,“ vysvětloval syn Mileny Jindrové Martin.

Podobné pocity měla i manželka legendárního pivota Jiřího Zídka st. Helena. „Můj muž miloval basket celou svou duší. Jsme na to hrdí jako rodina, že je na té cenině,“ říká členka basketbalového rodu Zídků a přidává historku z tvorby pamětního listu. „Chtěli po mně Jirkův podpis a já jsem si říkala, kde ho budu shánět. Tak jsem doma hledala a nakonec je to jeho podpis z vojenské knížky.“

Mezi čtyři podobizny basketbalových legend jsou modrým písmem vložena jména dalších významných českých a slovenských hráčů napříč stoletou historií. Pamětní list má i několik zvláštních prvků, které lze vidět pouze pod ultrafialovým světlem, jako logo federace nebo čísla všech čtyř československých legend.

Foto: CZ:BASKETBALL

Pamětní list k oslavám sta let českého a slovenského basketbalu pod ultrafialovým světlem.

Na zadní straně listu jsou vyobrazeny sochy Zdeňka Němečka a zakládací listina Mezinárodní basketbalové federace FIBA, jejímž je Československo zakládajícím členem.

Česká basketbalová federace vyšle do oběhu celkem 10 024 kusů unikátních pamětních listů ve třech speciálních sériích. Cena jednoho listu bude 599 Kč a zájemci si ho budou moci pořídit v e-shopu Státní tiskárny cenin i na fanshopu CZ.BASKETBALL.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.