Hlavní obsah

LeBron si splnil sen, poprvé si zahrál se synem

Aktualizováno

Mnohokrát řekl, že je to jeho sen. Ten už může hvězdný basketbalista LeBron James považovat za splněný. V přípravném zápase svých Los Angeles Lakers proti Phoenixu si zahrál po boku svého syna Bronnyho a zapsali se tak do historie NBA. V žádném utkání v rámci prestižní basketbalové ligy dosud nikdy nehráli otec a syn ve stejné době, natož ve stejném týmu.

Foto: William Liang, ČTK/AP

Bronny James (9) se během přípravného zápasu potkal na kurtu se svým hvězdným otcem LeBronem.

Článek

K historickému okamžiku došlo v den 20. narozenin Bronnyho Jamese. Do hry naskočil jako střídající hráč na začátku druhé čtvrtiny a připojil se na palubovce ke svému hvězdnému otci. Oba si vysloužili ovace zaplněných tribun.

„Je to docela cool pro nás oba a zvlášť pro celou naši rodinu. Určitě je to chvíle, na kterou nikdy nezapomenu,“ řekl po zápase LeBron James. „Pro mě jako pro otce to znamená hrozně moc. To, že jsem měl na své děti takový vliv, že můžu se synem takový okamžik prožít, a navíc s ním pracovat, to je to nejlepší, v co může otec doufat nebo co si může přát,“ dodal.

Rodinná spolupráce ale zpočátku vázla. Bronny začal dvěma ztrátami a LeBron v úvodní společné dvouminutovce přidal další. Devětatřicetiletá hvězda Lakers následně proměnila tříbodový pokus a při dalším útoku otec vybídl přihrávkou syna k další trojce, ten ale střelu neproměnil.

„Doufal jsem, že tam ta trojka spadne. Byl by to skvělý moment. Ale jsem si jistý, že jich ještě spolu budou mít spoustu,“ řekl po zápase s úsměvem trenér JJ Redick.

LeBron, jenž se chystá na 22. sezonu v NBA, nakonec odehrál jen první poločas s bilancí 19 bodů, pěti doskoků a čtyř asistencí. Bronny, jehož Lakers draftovali ve druhém kole, odehrál po přestávce ještě devět minut, další střelu ale na koš nevyslal. Za 13 minut na hřišti tak zůstal bez bodu, zapsal dva doskoky a čtyři ztráty.

Pokud společně nastoupí i v základní části NBA, stanou se teprve třetí dvojicí otec–syn, která kdy zasáhla do některé z elitních severoamerických profesionálních soutěží. V baseballové MLB si spolu zahráli Ken Griffey senior a Ken Griffey junior v dresu Seattlu Mariners v několika zápasech v letech 1990 a 1991, hokejová legenda Gordie Howe hrál se syny Martym a Markem za Houston Aeros ve WHA a Hartford Whalers v NHL.