Hlavní obsah

Krejčího nechtěli, vzali barmana. V zámoří se zrodilo nečekané angažmá

Nesáhl po něm žádný klub NBA, a tak Alex Reese vyjel z basketbalových kolejí. Výhybku přehodil do úplně jiného oboru. Rok pracoval jako barman. A koš znal jenom jako nádobu na odpadky. Na názvy koktejlů jako jsou Sex on the Beach nebo Blue Lagoon už ale muže zapomenout, teď totiž nebude tlačit na šejkr, ale na soupeřovy obrany v nejlepší basketbalové soutěži světa. Oklahoma ho před sezonou zapsala na soupisku a při zranění Isaiaha Hartensteina by si měl odbýt životní premiéru. Ta Oklahoma, která se po roce zbavila českého reprezentanta Víta Krejčího.

Foto: Profimedia.cz

Alex Reese (vlevo) v přípravném utkání OKC Thunder

Článek

Ne to není žádná fake news… Takhle nějak vypadá americký sen. Nezáleží na tom, co je v životopise napsáno, ale na tom, co ten dotyčný doopravdy umí. Alex Reese v roce 2021 dokončil čtyřleté studium na univerzitě v Alabamě. Díru do světa však neudělal, a tak dal sportu pod bezednými koši vale. Z haly se přesunul za obslužný pult.

Lásku k basketbalu ale měl v srdci zakořeněnou více než práci za barem. Štěstí zkoušel v Evropě, když se rozhodl pro Lucembursko. Po návratu do Spojených států naskočil do NBA Gatorade League. Jedná se oficiální organizaci nižší ligy NBA. V rámci G League mohou hráči získat smlouvu s týmem NBA a zajistit si místo na soupisce.

V nižší soutěži nastupoval za tým Rip City Remix. Jedná se o farmu Portland Trail Blazers. Manažerům prvního týmu se asi nehodil do koncepce, a tak po něm nesáhli. Toho využil Sam Presti, protřelý GM týmu Oklahoma City Thunder. O něm je známo, že má velký cit na talenty.

Pětadvacetiletý Reese v loňské sezoně odehrál 43 zápasů, v průměru 17,3 minuty na zápas a dosáhl průměru 11,5 bodu a zaznamenal 4,6 doskoku. Přičemž dosáhl úspěšnosti 40,5 procenta za trojkovým obloukem. Ano, o žádná závratná čísla se nejedná, Presti v něm přesto viděl vysoký potenciál. A tak ho angažoval. Jako zálohu, kdyby mu někdo vypadl ze silné rotace patnácti hráčů.

A čert (ne)chtěl. Tato profesionální soutěž ještě nezačala a 207 centimetrů vysoký Reese by mohl v pátek debutovat hned v otevíracím utkání Thunder v Denveru. Důvod je prostý. Oklahoma přišla vinou zranění o letní posilu z New York Knicks. Centr Isaiah Hartenstein si přivodil zlomeninu levé ruky a bude na pět až šest týdnů mimo hru.

Rodák z Pelhamu v Alabamě už dostal příležitost v testovacím období. Ve třech přípravných zápasech si v průměru připsal 2,3 bodu, dva doskoky a jednu asistenci za 8,7 minuty na zápas.

Reese teď má ideální příležitost namíchat si nový druh koktejlu. A může se jmenovat NBA. Jak asi bude jeho protivníkům chutnat?

Související témata: