Hlavní obsah

Milwaukee - Philadelphia 120:123Embiid předčil v hvězdném souboji Adetokunba, Dončič se blýskl 49 body

Basketbalisté Philadelphie v NBA porazili obhájce titulu z Milwaukee 123:120 a dostali se před ně na třetí místo v tabulce Východní konference. Pomohla jim k tomu jejich největší hvězda Joel Embiid, který 42 body a 14 doskoky předčil v souboji nejlepších střelců soutěže Janise Adetokunba. Řecký hráč si připsal 32 bodů, 11 doskoků a devět asistencí. Nejlepším střelcem čtvrtečních zápasů však byl Luka Dončič, který 49 body, 15 doskoky a osmi asistencemi dovedl Dallas k výhře 125:118 nad New Orleans.

Foto: Michael Mcloone, Reuters

Joel Embiid (vlevo) dovedl Philadelphii k výhře nad Milwaukee.

Článek

Embiid už podeváté v sezoně překonal hranici 40 bodů. Jeho zásluhou se Philadelphii na přelomu druhé a třetí čtvrtiny povedlo otočit skóre rychle z minus 12 bodů na plus 15. Jenže Sixers o náskok znovu přišli a rozhodovalo se až v koncovce. V ní potvrdil svou sílu Embiid, který v posledních sedmi minutách byl v útoku Sixers téměř u všeho. Nahrával a sám zakončoval. Dvě a půl minuty před koncem zařídil vedení, které už si Philadelphia pohlídala trestnými hody.

Skvělou formu potvrdil Dončič, který potřetí z posledních čtyř zápasů dal přes 45 bodů. Slovinský reprezentant skvěle vstoupil do zápasu a už v první čtvrtině dal 19 bodů. Dallas vyhrál úvodní část 45:27 a postupně navýšil náskok na 24 bodů. Pelicans vedení C.J. McCollumem a jeho 38 body však přece jen dokázali v závěru zápas zdramatizovat a snížit 37 vteřin před koncem na rozdíl čtyř bodů, ale Dallas už výhru nepustil.

"Luka rychle určil, jak se bude zápas vyvíjet. Můžeme tu sedět celý den a rozebírat jeho hru. Je neuvěřitelné, co na hřišti předvádí. Není dost přívlastků, abychom to popsali," prohlásil kouč Dallasu Jason Kidd.

Miami vyhrálo dramatickou bitvu s Charlotte 111:107 ve druhém prodloužení, když ve čtvrté čtvrtině dotáhlo čtrnáctibodovou ztrátu. V prvním prodloužení bylo blíže k výhře Charlotte, ale Montrezl Harrell proměnil dvě vteřiny před sirénou jen jeden trestný hod. Ve druhé nastavené pětiminutovce pak vzali zápas do svých rukou Jimmy Butler a Kyle Lowry. Klíčová byla Butlerova trojka 31 vteřin před koncem na pětibodový rozdíl. Do té doby se přitom Butler střelecky trápil a proměnil jen pět z 24 střel.

"Ale nesměl jsem to vzdát. Musel jsem zůstat agresivní a střílet. Prostě jsem nechtěl prohrát. V tom je síla našeho týmu. Je tu hodně hráčů, kteří prostě nechtějí prohrát," řekl Butler. Miami se znovu ujalo vedení ve Východní konferenci, kde má shodnou bilanci jako Chicago.

Výsledky pátečních zápasů NBA:
Brooklyn - Washington 103:117
Charlotte - Miami 107:111 po prodl.
LA Clippers - Houston 142:111
Milwaukee - Philadelphia 120:123
New Orleans - Dallas 118:125.