Hlavní obsah

Litva - Česko 94:85Čeští basketbalisté do 20 let na ME vyrovnali historické maximum

Basketbalisté do 20 let obsadili na mistrovství Evropy v Gdyni šesté místo a vyrovnali nejlepší český výsledek na šampionátu této věkové kategorie z roku 2015. V zápase o pátou pozici s Litvou téměř celou dobu vedli, ale nakonec prohráli 85:94. Nepomohlo jim ani 27 bodů nejlepšího střelce turnaje Jakuba Nečase, který proměnil šest z deseti trojek.

Foto: Petr Horník, Sport.cz

Ilustrační fotky basketbalu. Fotografováno pro Sport.cz

Článek

Zatímco v sobotním duelu s domácím Polskem ve skupině o 5.-8. místo svěřenci trenéra Lukáše Pivody smazali dvacetibodovou ztrátu a zvítězili 79:78, tentokrát měli sami dlouho navrch.

Litevci se poprvé od začátku zápasu dostali do vedení tři a půl minuty před koncem, když Rokas Jocys trojkou stanovil skóre 88:85. Utkání zakončili jedenáctibodovou šňůrou a mohli se radovat z vítězství. Celkem 29 body přispěl k výhře Paulius Murauskas, který je za Nečasem druhým nejlepším střelcem šampionátu.

Čeští junioři hráli v elitní divizi A po roční pauze a mezi nejlepší evropskou osmičku se dostali po osmi letech. V základní skupině sice prohráli všechna tři utkání, ale v osmifinále dokázali vyřadit favorizované Srbsko. Do semifinále je nepustila Belgie.

Mistrovství Evropy basketbalistů do 20 let v Gdyni:
O 5. místo:
Litva - ČESKO 94:85 (22:25, 42:55, 67:76)
Související témata: