Hlavní obsah

Český hrdina z Číny se vrací pod koše

Někdejší český reprezentant Blake Schilb se vrací do Národní basketbalové ligy a bude působit jako hrající kouč v USK Praha. Čtyřicetiletý Američan s českým pasem se stane součástí trenérského týmu krajana Davida Galea, který se vedení mužstva z Folimanky ujal na konci července.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Blake Schilb bude působit jako hrající kouč v USK Praha.

Článek

Schilb v minulosti hrál NBL za Nymburk a získal s ním dva tituly, závěr ročníku 2020/21 strávil v USK a poté ukončil kariéru. O jeho návratu informoval pražský klub na svém webu.

„Tento unikátní model (hrajícího kouče) je možný jen v případě výjimečných osobností a situací, a tou je právě příchod Blakea Schilba,“ uvedl manažer USK Petr Jachan. „V trenérském týmu bude působit jako expert s celosvětovými zkušenostmi a bude mít roli trenéra zodpovědného za skill's development mladých hráčů,“ pokračoval Jachan.

Schilb je rodák z amerického Illinois, ale od roku 2015 má také české občanství. V Nymburce začala po působení v univerzitní NCAA jeho evropská kariéra a v letech 2008 a 2009 s ním vyhrál ligu i domácí pohár. Poté vystřídal šest zahraničních klubů. V Élanu Chalon se stal v roce 2012 mistrem Francie i nejužitečnějším hráčem finále, v Galatasarayi Istanbul čtyři roky nato triumfoval v Eurocupu. Oblékal také dres Crvené Zvezdy Bělehrad, Realu Betis, Paříže a Remeše, než se přesunul na krátké angažmá do USK.

S reprezentací startoval na mistrovství Evropy 2015, podílel se na historickém šestém místě na mistrovství světa v roce 2019 v Číně a byl členem týmu i na olympijských hrách 2021 v Tokiu.

Při návratu do USK Schilb mimo jiné obnoví spolupráci s Galem. „V letech 2003–2007 spolu studovali a hráli v NCAA na univerzitě Loyola Ramblers v Chicagu. Svoji univerzitní spolupráci si tak po dvaceti letech zopakují právě v Praze,“ konstatoval klub.